Duminică, 15 iunie a.c., în cadrul nou-înfiinţatului Centru cultural-catehetic „Sfânta Teodora de la Sihla” ce activează pe lângă Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Localitatea Aiudul de Sus, prin purtarea de grijă a Părintelui Paroh Bazil Popa şi a Distinsei Doamne Preotese Prof. Laura, a fost organizată o amplă manifestare culturală şi catehetică intitulată Duminica Familiei.
Astfel, activităţile au debutat de dimineaţă cu Sfânta Liturghie, la care, în cuvântul de învăţătură, s-a punctat importanţa Familiei creştine pentru o Biserică vie şi o societate sănătoasă din punct de vedere moral. După-amiază, în sala de sport a Şcolii Liviu Rebreanu, începând cu orele 17,00, s-a derulat un bogat spectacol, din desfăşurătorul căruia menţionăm: deschiderea realizată de către elevii de la şcoala-gazdă, ce ne-au intonat câteva cântece dedicate mamei, pe urmă, Părintele Bazil, într-o redare power-point, ne-a prezentat Familia creştină astăzi. Sfinţia Sa a fost urmat de către Dşoarele Atanasia Uţiu si Teodora Popa care ne-au încântat cu piesa „Copilăria”.
În continuare, s-au citit 2 scrisori-deschise adresate părinţilor, după care s-a derulat un film de scurt metraj în care au fost evidenţiate valorile morale ale familiei tradiţionale. Imediat după acest segment, au fost interpretate chestionare despre „Comunicarea în familie”, chestionare completate de către persoane din comunitatea Aiudul de Sus, ce s-au încadrat între 9 şi 50 de ani. Acest studiu a fost realizat de către Dna Psiholog Nadia Georgescu. Grupul de folk „Zori de Zi”, condus de către Dna Preoteasă Laura, a desfăşurat ulterior în faţa noastră un scurt program artistic, după care a urmat hazliul concurs pentru părinţi şi copii „Ăsta-i copilul meu!”. În continuare, Maria Şimandi, elevă în clsasa a XI-a la Liceul de Muzică din Alba-Iulia ne-a încântat cu o compoziţie proprie. Aceasta a fost urmată de către Dşoara Mariua Uţiu, tânără şi talentată interpretă de muzică populară, tot din Alba-Iulia, care ne-a bucurat cu 3 cântece interpretate cu suflet şi în manieră autentică.
N-au lipsit nici dansurile populare, iar formaţia de dansatori „Dor de Noşlac” ne-a prezentat o suită de dansuri populare specifice Văii Mureşului. Acestei reprezentaţii i-au urmat dansuri ţigăneşti executate în faţa noastră de către elevii şcolii din localitate, instruiţi de către Dnul Varga Marcel. Localnicii din Aiudul de Sus, închegându-se într-o formaţie compusă din 5 perechi de dansatori, ne-au prezentat o suită de dansuri populare specifice zonei.
În încheiere, Dna Preoteasă Laura, care, de altfel, a fost moderatoarea şi sufletul întregului spectacol, ne-a prezentat cântecul „Rugă pentru părinţi”şi, ulterior, au fost acordate diplome de merit şi participare tuturor celor ce s-au implicat în organizarea acestei frumose manifestaţii. La eveniment au luat parte Părintele Ioan Tocănel, Protopop al Aiudului, şi Preoţi din localităţile învecinate.
Chiar dacă a fost la prima ediţie, manifestarea catehetică de la Aiudul de Sus, prin amploarea şi diversitatea prezentărilor, aşa cum se poate uşor constata din cele expuse mai sus, s-a bucurat de un real succes şi şi-a aflat impactul scontat în sufletele celor prezenţi. Felicităm din toată inima pe Părintele Bazil şi pe Doamna Preoteasă Laura pentru efortul depus cu talent şi abnegaţie, şi le dorim, şi pe această cale, multă sănătate şi mult succes în continuare, în proiectele catehetice.