Sinodul Panortodox va avea loc in anul 2016

10 Martie 2014
Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe va avea loc in anul 2016, in preajma sarbatorii Rusaliilor, la Constantinopol (Istanbul). Evenimentul de o mare importanta istorica va fi gazduit de Biserica "Sfanta Irina", lacasul in care s-au desfasurat lucrarile Sinodului II Ecumenic (381).

Hotararea a fost luata in cadrul Sinaxei Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale care a avut loc, in perioada 6-8 martie, la Patriarhia Ecumenica. Evenimentul a culminat ieri, 9 martie, cu Sfanta Liturghie savarsita in Catedrala "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" a Patriarhiei Ecumenice, la care au slujit 12 Intaistatatori de Biserici Ortodoxe, prilej cu care a fost citit documentul final al Sinaxei panortodoxe.

Intruniti la Constantinopol la invitatia Sanctitatii Sale Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Roma si Patriarh Ecumenic, Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale au analizat, timp de trei zile, diferite aspecte privind organizarea si desfasurarea Sinodului Panortodox, precum si teme de actualitate privind relatiile dintre Bisericile Ortodoxe locale. Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, a participat la eveniment insotit de o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane, formata din: Inaltpreasfintitul Iosif, Mitropolitul ortodox roman al Europei Occidentale si Meridionale, Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal, pr. consilier patriarhal Michael Tita, pr. consilier patriarhal Stefan Ababei si diac. Mihai Musat.

Sinaxa primatiala panortodoxa a debutat joi, 6 martie, in Catedrala "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" a Patriarhiei Ecumenice din cartierul Fanar. In deschiderea lucrarilor, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a subliniat importanta sinodalitatii pentru pastrarea unitatii eclesiale si necesitatea convocarii fara amanari suplimentare a Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Tot in deschiderea evenimentului, Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe au adresat in plen cuvinte de salut.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a rostit cuvantul intitulat "Sinaxa panortodoxa - eveniment spiritual reprezentativ".

In cadrul lucrarilor sinaxei, membrii delegatiilor a 13 Biserici au prezentat propuneri pentru organizarea si buna desfasurare a Sinodului Panortodox. Dezbaterile au continuat vineri, 7 martie, in cadrul a doua sesiuni de lucru, care s-au incheiat cu participarea Intaistatatorilor de Biserici Ortodoxe la slujba Acatistului Bunei Vestiri savarsita la Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" de pe malul stang al Bosforului, sub protia Preafericitului Teodor II, Papa si Patriarh al Alexandriei si al Intregii Africi.

Pe parcursul zilei de sambata, 8 martie, in cadrul a trei sesiuni de lucru, au fost definitivate si aprobate puncte de lucru concrete care privesc Sfantul si Marele Sinod, astfel incat aproape de miezul noptii, Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale au semnat documentul final al Sinaxei primatiale panortodoxe.

Mai multe informatii a oferit pentru Centrul de Presa BASILICA al Patriarhiei Romane Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal:

"Cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrarile Sinaxei Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe s-au incheiat odata cu semnarea documentului final de catre toti Intaistatatorii de Biserici Ortodoxe. Este un moment istoric deosebit pentru intreaga Ortodoxie si cu rezonante pentru intreaga crestinatate. De aceea, si deciziile care s-au luat sunt foarte precise. Intai de toate, s-a stabilit ca Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va tine in anul 2016, in preajma sarbatorii Rusaliilor, aici, la Constantinopol, in celebra si Sfanta Biserica a Sfintei Irina, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic .

Desigur ca totul este acum in proces de pregatire. S-a instituit Comitetul pregatitor care se va reuni in septembrie anul acesta si, potrivit regulamentului de desfasurare a procesului de pregatire a Sfantului si Marelui Sinod, conferinta presinodala din primavara anului viitor va stabili cu precizie si ultimele teme care trebuie revizuite".

Tot sambata, Patriarhul Bisericii noastre, impreuna cu delegatiile Bisericilor Ortodoxe, a vizitat Manastirea "Izvorul Tamaduirii" din Istanbul si cimitirul unde sunt inmormantati patriarhii care au stat in scaunul Patriarhiei Ecumenice. Preafericirea Sa a evocat personalitatea patriarhilor ecumenici care au sustinut demersul Bisericii Ortodoxe Romane pentru obtinerea autocefaliei in anul 1885 si pentru ridicarea la rangul de Patriarhie in anul 1925.

Sinaxa Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe a fost incununata, in Duminica Ortodoxiei, de slujba Sfintei Liturghii, savarsita ca expresie a unitatii eclesiale ortodoxe in Catedrala "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" a Patriarhiei Ecumenice. Sub protia Sanctitatii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, au slujit Preafericitul Teodor II, Papa si Patriarh al Alexandriei si al Intregii Africi; Preafericitul Teofil III, Patriarhul Ierusalimului; Preafericitul Kiril, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii; Preafericitul Irineu, Patriarhul Serbiei; Preafericitul Daniel, Patriarhul Romaniei; Preafericitul Neofit, Patriarhul Bulgariei; Preafericitul Ilie II, Patriarhul-Catolicos al Intregii Georgii; Preafericitul Hrisostom II, Arhiepiscop de Noua Justiniana si al Intregului Cipru; Preafericitul Ieronim II, Arhiepiscopul Atenei si al Intregii Grecii; Preafericitul Sava, Mitropolitul Varsoviei si al Intregii Polonii; si Preafericitul Anastasie, Arhiepiscop de Tirana, Durres si al Intregii Albanii. Dupa citirea Sfintei Evanghelii, arhimandritul Bartolomeu Samaras, Secretarul Sfantului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, a citit comunicatul comun al Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe adoptat in urma lucrarilor sinaxei din zilele precedente.

La sfarsitul Sfintei Liturghii, a fost savarsita o slujba de pomenire pentru toti patriarhii ortodocsi trecuti la Domnul. A urmat o procesiune cu icoane in curtea Patriarhiei Ecumenice, la finalul careia Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe au binecuvantat poporul de la balconul Resedintei patriarhale.
Share