Slujirea arhierească în parohia Milăşel din protopopiatul Târgu Mureş

11 Iulie 2014
Duminică, 13 iulie, când prăznuim Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil şi pe Sfântul Cuvios Ştefan Savaitul, Biserica Ortodoxă se va afla în a cincea duminică după Rusalii, numită şi a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul IV ecumenic. Pericopa evanghelică rânduită să se citească la Sfânta Liturghie prezintă vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadara.

În această Duminică a Octoihului Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în mijlocul credincioşilor din parohia Milăşel, protopopiatul Târgu-Mureş un de va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură, cu ocazia întâlnirii festive în comuniune a fiilor satului.

Credincioşii ortodocşi din Milăşel se află sub păstorirea părintelui Bogdan Sorin care ne-a prezentat un scurt istoric la parohiei şi ne-a vorbit despre importanţa evenimentului de duminică.

„Situat într-un areal geografic deosebit, înconjurat fiind din trei părţi de dealuri asemenea unei cetăţi, al cărei arhitect şi totodată ctitor este bunul Dumnezeu, satul Milăşel este cuprins în zona de câmpie a Transilvaniei, aşezat la graniţa judeţelor Mureş şi Bistriţa Năsăud, Milăselul fiind situat la 27 de km de Reghin, 71 km de Cluj Napoca şi 40 de km de Târgu Mureş, aparţinând de comuna Crăieşti.

Existenţa satului ca localitate umană este semnalată încă din epoca bronzului, printr-o serie de obiecte ceramice descoperite în urma arăturilor adânci din timpul C.A.P.-ului. Prima menţiune scrisă despre sat o găsim într-un document din anul 1322. Apoi în 1426 sub denumirea Kiss Myulass adică Milasul cel Mic.

Biserica este într-un sat ceea ce este inima în om. Aşa cum inima este in centrul fiinţei omeneşti la fel este şi biserica în centrul satului românesc. Iar slujbele care se desfăşoară ritmic în biserică, adică Sfintele Liturghii, sunt ca bătăile inimii. Harul lui Dumnezeu este sângele de viaţă purtător al satului, cel pe care bătăile inimii, ale bisericii, sfintele slujbe, îl trimite în toate uliţele satului dând viaţă spirituală întregii comunităţi. Când pruncul este plămădit în pântecele maicii sale, întâiul organ care se mişcă este inima, iar aceasta va bate până la moarte. La fel putem spune că un sat ia fiinţă şi capătă cu adevărat viaţă când în mijlocul său se ridică o biserică şi acesta va dăinui tot atât timp cât se va sluji în biserica lui. Acest lucru se petrece de fiecare dată cu fiecare sat.

Despre satul Milăşel, Samuil Micu Klein aminteşte în conscripţia sa că pe la anul 1630 exista o biserică iar dotaţia acesteia era de 12 iugăre(1 iugăr 0,58 ha) teren arabil şi cosituri 6 care de fân, preot slujitor fiind părintele Grigoraş care era iobag pe moşia stăpânului Mihaly Kovacs. Ruinându-se în timp vechea biserică, ridicată pe la 1630, trebuia consolidată, puterea financiară a milăşenilor fiind una precară, în ajutorul lor sare prepositul capitular, Gavriil Stoica, cel care ridică actuala biserică, suportând toate chieltuielile. Fundaţia locaşului de cult este din piatră peste care s-a ridicat pereţii din bârne de lemn. Nimeni nu are cunoştinţă cine a făcut planul bisericii.

Noua biserică poartă hramul Înălţarea Domnului şi are nava dreptunghiulară, acoperită cu o boltă semicirculară, absidă decroşată, poligonală cu cinci laturi deasupra căreia se află o boltă asemănătoare şi trei fâşii curbe. Noul sfânt locaş a fost ridicat între anii 1834-1836, dar despre o eventuală sfinţire a Sa nu avem cunoştinţă. Actuala clădire a suferit mai multe intervenţii de-a lungul timpului. Astfel în anul 1928 se construieşte podul Bisericii, în forma sa originală fiind de două ori cât este el astăzi, acolo stând tineretul satului. În anii 1939-1940 s-a tencuit exteriorul bisericii. În 1950 este schimbat integral şindrila de pe acoperiş, în 1964 se adaugă un pridvor în faţa Bisericii, pentru a o proteja de ploi şi de zăpezile care veneau dinspre apus. Vechea pictură fiind ştearsă aproape în întregime, se aplică o nouă pictură de către zugravul Iorga Iosif, din Reghin Apalina în anul 1969.

Locaşul de cult a fost restaurat de mai multe ori, astfel în preajma sfinţirii sale, în anul 2006, s-a restaurat clopotniţa, s-a construit o alee cimentată de optzeci de metri în doar o zi, unde a participat întreaga suflare de parte bărbătească din sat, lucrându –se în clacă. S-a plantat apoi tise şi trandafiri pe marginea acestui trotuar. Cimitirul Bisericii a primit un gard nou de lemn cu bază de ciment şi stâlpi de fier. În interiorul Bisericii s-a construit o nouă Sfântă Masă, cea veche fiind ridicată din lut şi piatră de deal, apoi s-a schimbat întregul mobilier. În anul 2004 interiorul bisericii a fost acoperit cu placi de rigips, tot acum întreaga instalaţie electrică a fost schimbată. Mai apoi în iarna anului 2005 să înceapă pictarea Bisericii, după adevărată erminie bisericească. S-a schimbat toată tâmplăria bisericii, cumpărându-se uşă nouă la intrare, iar geamurile vechi şi rele au fost înlocuite cu unele noi, termopan, de asemenea s-a cumpărat şi un policandru nou. În anul 2006 are loc sfinţirea Bisericii, eveniment deosebit pentru parohia noastră. Sfinţirea a fost săvârşită la data de 19 august, evenimentul acesta rămânând de neuitat pentru întreaga comunitate. În anul 2008 este înnoit pridvorul Bisericii, de către o echipă de muncitori şi se pictează faţada sa cu icoana Înălţării Domnului, hramul biserici inoastre. În anul 2009 acoperişul Bisericii este îmbrăcat în tablă Lindab, la fel şi clopotniţa. Ca mai apoi, în anul 2010, să fie restaurat exteriorul Bisericii, iar apoi zugrăvit.

Pentru noi, milăşenii data de 13 iulie a anului 2014, este o dată foarte importantă. În primul rând, este importantă pentru că Înaltpreasfinţia Sa, Arhiepiscopul nostru Irineu, soseşte în parohia noastră. Întrucât astăzi Milăşelul mai numără doar 170 de suflete, iar parohia noastră a iniţiat şi a susţinut de la bun început, alături de primăria Crăieşti această sărbătoare a satului, pentru mine ca slujitor al sfântului altar, era de neconceput ca Înaltpreasfinţia Sa Irineu, Arhiereul nostru să nu fie invitat. Bucuria noastră a întregului sat, a fost şi este cu atât mai mare, cu cât invitaţiei noastre, Înaltpreasfinţia Sa, a răspuns cu multă bucurie. Sfântul Ignatie Teoforul ne învăţa atât de frumos: Unde îi episcopul acolo îi Biserica şi unde îi episcopul şi Biserica acolo îi Liturghia cea adevărată. Este foarte important ca Înaltpreasfinţia Sa, Irineu să fie în mijlocul nostru, al milăşenilor pentru a ne binecuvânta, a ne întării în viaţa noastră spirituală. Noi toţi cei din Biserică atârnăm de episcop, precum şi episcopul atârnă de Hristos şi parafrazând pe Sfântul Apostol Pavel care zice, urmaţi mie precum şi eu urmez pe Hristos, putem zice că urmând episcopul şi ascultându-l, urmăm pe Hristos. Într-un cuvânt, unde este episcopul, este Hristos.

Programul acestei zile de 13 iulie, este următorul: ora 9.30 primirea Înaltpresfinţiei Sale, a invitaţilor şi a fiilor satului, la Biserică. Orele 10.00-12.30 Sfânta Liturghie Arhierească. Orele 12.30-13.30 lansarea cărţii: File monografice Milăşel, al cărei autor sunt alături de distinsul domn profesor Gheorghe Mircea. Vor urma alocuţiuni, apoi decernare de diplome din partea parohiei Milăşel, tuturor acelora care au împlinit cel puţin 50 de ani de căsătorie. Orele 14.30-16.00 urmează masa, ca apoi de la orele 16.00 la 17.00, alături de tinerii din sat am pregătit un ospăţ tradiţional, sceneta unui ospăţ tradiţional milăşean, aşa cum era el odinioară, cu stegari, pogănici, colăcari şi surori de mireasă, program la care invităm şi pe Înaltpreasfinţia Sa să ia parte. Apoi de la orele 17.00 până la orele 21.00, programul artistic continuă, ca de la orele 20.00 să înceapă un bal al tineretului.

Pe toţi cei apropiaţi parohiei Milăşel şi doritori de sărbătoare duhovnicească sfântă, îi aşteptăm în mijlocul parohiei noastre, pentru a ne bucura împreună în această frumoasă şi sfântă zi.”
Share