Se împlinesc astăzi 960 de ani de la Marea Schismă din 1054

16 Iulie 2014
La 16 iulie 1054, cele două Biserici creştine, Apuseană şi Răsăriteană, s-au separat. Până atunci cele două Biserici erau cunoscute ca o singură Biserică nedespărţită.

Schisma din 1054 dintre cele două Biserici de Răsărit şi de Apus a fost un eveniment tragic în istoria creştinismului, pentru că a avut efecte negative pentru ambele Biserici. Din punct de vedere politic, după 17 ani de la acest eveniment s-a înregistrat prima înfrângere suferită de forţele creştine bizantine în faţa turcilor, în 1071, şi această înfrângere a fost urmată de altele, fapt care a dus, până la urmă, la cucerirea întregii Asii Mici şi la cucerirea Constantinopolului, în 1453.

Din punct de vedere religios, trebuie spus că Biserica de Răsărit şi-a păstrat vechea tradiţie apostolică, trăind mai aproape de duhul Sfinţilor Părinţi, a supravieţuit chiar şi sub dominaţia foarte dură a puterilor islamice.

În prezent cele două Biserici creştine, cea Ortodoxă şi cea Romano-Catolică, fac eforturi pentru a deveni iarăşi una. Cu toate acestea, există anumite aspecte care împiedică deocamdată unirea celor două Biserici.
Share