Slujirea arhierească la Mănăstirea Albac din protopopiatul Câmpeni

Duminică, 20 iulie, când prăznuim pe Sfântul Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul, Biserica Ortodoxă se va afla în a şasea duminică după Rusalii. Pericopa evanghelică de la Matei, cap 9, 1-8, rânduită să se citească la Sfânta Liturghie, prezintă vindecarea Slăbănogului din Capernaum.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această Duminică a Octoihului, care coincide cu sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea Albac, unde este stareţă Maica Stavrofora Ioanichia Gligor, iar duhovnic este Părintele Dionisie Ignat. Arhipăstorul nostru va oficia Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură cu ocazia sărbătoririi hramului locaşului de închinare al acestei vetre monahale.

Părintele Dionisie Ignat, duhovnicul mănăstirii „Sfântul Ilie” ne-a prezentat un scurt istoric şi programul slujbelor:

„Aşezat într-un cadru pitoresc, pe valea Arieşului mare, mănăstirea “Sfântul Ilie” din localitatea Albac este materializarea credinţei acestor oameni din Ţara Moţilor. Începutul lucrărilor l-au făcut fraţii Irineu şi Vasile Toader, fii ai satului Albac şi vieţuitori ai schitului Crasna din judeţul Prahova, care au ridicat biserica de lemn până la acoperiş, undeva pe un deal la marginea satului Albac. Din pricina locului greu accesibil s-a ales un alt loc, lângă DN 75, donat de fostul primar din localitatea Albac timp de 18 ani, domnul Pleşa Gheorghe şi soţia lui Maria.

Între anii 1992-1999 s-a slujit sporadic, într-un altar improvizat iar în 1994 s-a nivelat terenul, în 1997 s-a turnat fundaţia pentru biserică. În 1998 s-a coborât lemnul de la fosta locaţie la actuala aşezare a mănăstirii şi din aprilie 1999 s-a aşezat aici părintele Dionisie Ignat, care a fost paroh în satul Lăzeşti, în apropiere, împreună cu patru măicuţe venite de la mănăstirea Clocociov, judeţul Olt. Aşa au început lucrările de construcţie precum şi viaţa duhovnicească şi viaţa liturgică totodată.

În anul 2000 s-a terminat primul corp de chilii şi biserica din lemn, împodobită în anul 2002 cu pictură în tehnica fresco pe lemn, de către zugravul iconar Adrian Pancu din Târgovişte, care de 2 ani a trecut la Domnul. Până în anul 2004 se finalizează lucrările la celelalte clădiri şi anexe iar in 20 iulie 2005 are loc slujba de sfinţire.

Bineînţeles că istoria văzută este destul de scurtă şi neînsemnată de multe ori, dar cea nevazută, eforturile, lacrimile care s-au vărsat pentru ca locul acesta şi mănăstirea să ia fiinţă este mult mai lungă această istorie şi mai adâncă şi mai greu de înţeles şi această istorie nevăzută reprezintă poate chinurile şi bucuria naşterii în duh a unui om, a unei familii, a unui neam şi de ce nu a fiilor lui Dumnezeu.

De aceea şi în anul acesta în ziua de 20 iulie avem binecuvântarea să slujim în acest loc binecuvântat de la Albac, în mănăstirea închinată Sfântului Prooroc Ilie pe care îl prăznuim şi unde aşteptăm binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfinţitului părintelui nostru Irineu de la Alba Iulia, care va fi întâmpinat în ziua de 20 iulie la ora 9,30, de un sobor de preoţi, la ora 10 începe slujba Dumnezeieştii Liturghii.

Aşteptăm cu bucurie vizita Înaltpreasfinţitului şi binecuvântarea lui precum şi pe toţi cei ce doresc să vină să fie părtaşi la binecuvântarea revărsată asupra Mănăstirii noastre de către Dumnezeu şi Prorocul Ilie şi totodată Dumnezeu vă aşteaptă şi la Albac şi pretutindeni să faceţi această istorie nevăzută să intraţi în istorie şi să deveniţi istorie prin sfinţirea vieţii. Vă aşteptăm cu drag la hramul Mănăstirii Sfântul Ilie din localitatea Albac.”

Share