A doua ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară a Doctoranzilor Teologi, la Mănăstirea Sighişoara

16 Iulie 2014
Sub genericul ,,Teologie şi spiritualitate euharistică în preocupările misionare actuale”, cea de-a doua ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară a Doctoranzilor Teologi a reunit, în perioada 7 - 9 iulie a.c., la Mânăstirea ,,Sfântul Mare Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Sighişoara, profesori de teologie din ţară şi străinătate, precum şi aproximativ 50 de doctoranzi de la Şcolile Doctorale de Teologie.

Manifestarea academică a debutat luni, 7 iulie, prin săvârşirea Te-Deum-ului în biserica mânăstirii, prilej prin care gazda evenimentului, părintele stareţ Arhim. Ghelasie Ţepeş, a transmis binecuvântările Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei şi a urat bun-venit participanţilor la reuniunea culturală, arătând că ,,în cadrul spaţiului mănăstiresc se îmbină atât de firesc studiul teologiei şi trăirea credinţei ortodoxe”.

După alocuţiunile Pr. drd. Dan Ovidiu, protopop de Sighişoara, Prof. univ. dr. Daniel Munteanu, de la Universitatea din Erlangen şi Pr. lect. univ. dr. Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, Pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, Directorul CSUD al Universităţii ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi organizator al evenimentului a vorbit despre dimensiunea misionară a Sfintei Euharistii, accentuând importanţa Sfintei Împărtăşanii în cele 4 aspecte misionare: evanghelizare, mărturie, pastoraţie şi diaconie.

A doua zi, cei prezenţi la eveniment au participat, la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Domnului.

După cum ne-a transmis Drd. Filimon Ioan, seria prelegerilor a fost deschisă prin două comunicări captivante ale invitaţilor din străinătate: Phd. Nenad Vesic de la Universitatea din Atena, care a prezentat referatul ,,Liturghia Sf. Iacov – semnificaţia tipului liturgic ierusalimitean, dezvoltare istorică, interacţiuni, influenţe şi utilizare modernă”, şi Phd. Vukasin Milicevic de la Universitatea din Belgrad, ce a susţinut referatul ,,Ecclesiologia euharistică: între concept şi realitate”.

Împărţiţi pe 3 secţiuni, cei 23 doctoranzi ai Şcolii Doctorale de Teologie din Alba Iulia, dar şi cei 24 de doctoranzi veniţi de la Facultăţile de Teologie din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova şi Arad, au adus spre prezentare osteneala lor depusă în munca de cercetare academică, primind încurajările şi sugestiile cuvenite din partea profesorilor îndrumători de doctorat de la Şcoala Doctorală de Teologie din Alba Iulia.

Comunicările prezentate s-au raportat la tema propusă de organizatori şi au tratat Taina Sfintei Euharistii în scrierile Sfinţilor Părinţi, subliniind aspectele liturgice, dogmatice şi misionare cu valenţe pentru contemporaneitate.

A treia zi, în cadrul şedinţei plenare, s-au prezentat concluziile privind conţinutul ştiinţific dezbătut în cadrul Şcolii de Vară a Doctoranzilor Teologi. Astfel, s-a evidenţiat rolul teologiei ortodoxe în societatea actuală şi faptul că Biserica este chemată să contribuie la o spiritualizare a vieţii şi la o slujire socială mai accentuată.

Teologii doctoranzi, s-au arătat încântaţi de participarea la o astfel de întâlnire, considerând că acesta este un bun prilej de a-şi împărtăşi preocupările de cercetare ştiinţifică în planul teologic.

Deosebitul eveniment s-a încheiat cu vizitarea cetăţii şi obiectivelor turistice din Municipiul Sighişoara, sub ghidajul şi însoţirea Pr. protopop drd. Dan Ovidiu.

Sursa: basilica.ro
Share