Târnosirea paraclisului Mănăstirii „Sfântul Nectarie” de la Ponor, Protopopiatul Aiud

25 Iulie 2014
Duminică, 27 iulie, când pomenim pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon şi pe Sfânta Cuvioasă Antuza, Biserica Ortodoxă se află în a VII-a duminică după Rusalii.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această duminică din perioada Octoihului la Mănăstirea „Sfântul Nectarie” de la Ponor, Protopopiatul Aiud, unde va oficia slujba de târnosire a paraclisului acestei vetre monahale, va săvârşi Sfânta Liturghie, va rosti cuvântul de învăţătură. Obştea vieţuitorilor de la Ponor se află sub oblăduirea părintelui stareţ protosinghel Irineu Curtescu.

Mănăstirea Ponor este situata la o altitudine de peste 1300 m, în extravilanul comunei Ponor, în partea central-nordica a judeţului Alba, la o distanta de aproximativ 40 km de Aiud - oraşul cel mai apropiat. Satul Ponor, atestat documentar pentru prima data în anul 1648, este aşezat in Munţii Trăscăului. Varietatea reliefului carstic, prin spectaculozitatea sa, a florei si faunei precum si caracteristicile climatice îl fac atractiv din punct de vedere turistic.

Mănăstirea Ponor are o obşte de 10 călugări si îl are ca stareţ pe părintele protosinghel Irineu Curtescu. Ucenic direct al părintelui Paisie Olaru de la Sihla, format în curentul duhovnicesc de la Sihastria, mănăstirea sa de metanie, părintele Irineu, între anii 1990 - 2000, avea sa se nevoiască la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos. Din cauza unor probleme de sănătate, s-a reîntors în tara, la Mănăstirea Antim din Bucureşti, unde l-a îngrijit pe părintele Sofian Boghiu, în ultimii doi ani de viaţă ai acestuia.

După ce Comisia tehnică judeţeană de amenajare a teritoriului, urbanism si lucrări publice din cadrul Consiliului Judeţean Alba a aprobat documentaţia pentru construirea mănăstirii, în anul 2002, au început lucrările pentru ridicarea mănăstirii. Lăcaşul de cult are hramurile “Înălţarea Domnului” si “Sfântul Ierarh Nectarie”.

Ansamblul monahal are forma unei cetăţi, în centrul sau fiind amplasată biserica. Complexul cuprinde si un paraclis, o bucătărie, ateliere la parter si chilii la mansardă.
Share