Slujire arhierească la Mănăstirea din Poiana Sohodol, protopopiatul Câmpeni

Duminică, 03 august, când pomenim pe Preacuvioşii Părinţii noştri: Dalmat, Faust şi Isachie, şi pe Sfânta mironosiţă Salomeea, Biserica Ortodoxă se va afla în a opta duminică după Rusalii. Pericopa evanghelică rânduită să se citească la Sfânta Liturghie, de la Matei, cap 14, 14-22, prezintă Înmulţirea pâinilor.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această Duminică a Octoihului, în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea “Înălţarea Domnului” din Poiana Sohodol, protopopiatul Câmpeni, unde este stareţ Părintele Irineu Filip. Arhipăstorul nostru va oficia slujba de resfinţire a bisericii acestei vetre monahale, va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură.

Părintele Irineu Filip, ne-a prezentat un scurt istoric al Mănăstirii “Înălţarea Domnului” din Poiana Sohodol şi ne-a vorbit despre programul slujbelor de duminică:

Schitul Poiana din comuna Sohodol, judeţul Alba, se află situat geografic printre văile munţilor Apuseni, la partea de vest a vechiului oraş Abrud şi la sud-vest de oraşul Câmpeni, la o distanţă de 13 km. Biserica este cu adevărat aparte datorită frescei lucrate de către domnul Moroşan Mihai între anii 1966–1972. Are mobilierul sculptat în lemn masiv de stejar la Mănăstirea Neamţ. Geamurile sunt turnate în plumb vitralic, lucrate la atelierele Patriarhiei la Bucureşti.

Între anii 1966-1972 a rânduit Domnul ca aici să poposească un călugăr aparte în persoana părintelui arhimandrit Dosoftei Morariu, care a venit de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, în această perioadă efectuându-se pictura. Pridvorul n-a mai apucat să fie pictat, s-a pictat doar mai târziu, respectiv între anii 1996 şi până în prezent.

Biserica s-a ridicat la rangul de mănăstire în anul 1998, pentru că oamenii din această zonă s-au împuţinat. Zona fiind foarte îmbătrânită, oamenii fiind din ce în ce mai puţini, astazi fiind 35 de familii, cu o vârstă înaintată, dar cu o râvnă deosebită şi cu mare căldură în suflete. Chiar dacă biserica este izolată, chiar dacă biserica este aşezată într-un loc mai mărginaş, în ultimii doi ani, biserica a îmbrăcat o haină nouă, prin lucrări ample de reabilitare.

În mijlocul nostru va veni Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop al Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhipăstorul şi părintele nostru, care a acceptat invitaţia noastră ca el să liturghisească slujba arhierească pentru că în această biserică, nu s-a slujit Sfânta Liturghie Arhierească de 37 ani. Iată că Postul Adormirii Maicii Domnului aduce bucuria, aduce pacea şi, sigur, binecuvântarea arhierească a părintelui nostru care poate să aducă pace, poate să aducă linişte şi poate să dea binecuvântarea mult râvnită şi dorită pe care o râvnim şi noi cei care slujim la Sfântul Altar şi pe care o doresc şi o râvnesc toţi credincioşii care vor lua parte la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească.

Programul zilei: va fi primirea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Irineu la ora 09.00, după care la ora 09.30 se va oficia slujba de sfinţire a lucrărilor care s-au efectuat, iar la ora 10.00 Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească. După care la ora 13,00 se va încheia cu o masă festivă care va aduce bucurie şi care nădăjduim ca Dumnezeu să reverse pacea, bunătatea şi buna rânduială să decurgă în aşa fel încât omul să se încarce duhovniceşte şi mai mult ca atât, să nu uite că lucrurile cele mari şi bine plăcute lui Dumnezeu uneori chiar sunt nu la îndemâna oricui pentru că locul este, aşa cum am spus, mai izolat.

Fie ca milostivul Dumnezeu să rânduiască ziua de 3 august, să aducă bucurie multă, pace şi binecuvântarea arhierească de la părintele nostru, ca fiecare să ne bucurăm de plata Celui Preaînalt Părinte care nu întârzie să răsplătească pe cel care lucrează în grădina sa binecuvântată.

Nădăjduim ca ziua de 3 august să fie un prilej de deosebită bucurie ca fiecare să câştige în adâncul sufletului gândul cel curat şi luminat încât să nu uite nicicând această zi minunată.

Share