Sărbătorile Lunii August

1 August 2014
A opta lună din anul calendaristic, numită „Gustar” şi ultima din anul bisericesc cuprinde pomenirea unor sfinţi de seamă ai Bisericii noastre, cuprinzând de asemenea perioada Postului Adormirii Maicii Domnului.

În data de 5 august pe lângă Înainteprăznuirea Schimbării la Faţă a Domnului este pomenit şi Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ (canonizat în 1992).

Imediat după Praznicul Împărătesc al Schimbării la Faţă a Domnului (6 august) urmează pomenirea, pe 7 august, Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla (canonizată în 1992).

Pe data de 11 august este pomenirea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, (canonizat în 1992), din a cărui sfinte moaşte avem fragmente şi în România la catedrala Mitropoliei Craiovei şi la Catedrala mitropolitană din Târgovişte.

În 15 august avem praznicul împărătesc al Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Sfinţii Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache, (canonizaţi în 1992) sunt sărbătoriţi în data de 16 august, zi în care este cinstit şi Sfântul Cuvios Iosif de la Văratic (canonizat în 2008).

Pe data de 21 august sunt pomeniţi Sfinţii Mucenici Donat diaconul; Romul preotul; Silvan diaconul şi Venust (canonizaţi în 1992).

Ziua de 23 august ne aduce pomenirea Sfântului Mucenic Lup (canonizat în 1992), iar în 29 august avem sărbătoarea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post în oricare din zilele săptămânii ar cădea pomenirea.

În penultima zi din august 30 august, sunt pomeniţi pe rând Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei (canonizat în anul 2007), şi Sfântul Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu (canonizat în anul 2008).
Share