Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu va fi prezent mâine la hramul Mănăstirii de la Poşaga

5 August 2014
În fiecare an Biserica păznuieşte la data de 6 august Schimbarea la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, unul din cele 12 praznice împărăteşti, numită în popor şi Probojenia.

Este sărbătoarea schimbării minunate la faţă a Domnului, în muntele Taborului înaintea ucenicilor Petru, Iacov şi Ioan, arătându-le lor slava Sa pe cât li se putea, pregătindu-i astfel pentru Patima cea de buna-voie dar şi vestindu-le Învierea cea din morţi. Atunci când s-a schimbat la faţă înaintea ucenicilor faţa Mântuitorului a strălucit ca soarele, veşmintele Lui fiind albe ca lumina iar alături de El s-au arătat Moise şi Ilie vorbind cu Dânsul.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură la Mănăstirea Poşaga, protopopiatul Câmpeni, cu ocazia celui de-al doilea hram al mănăstirii. Mănăstirea Poşaga se află sub oblăduirea părintelui stareţ ieromonah Teofan Jurca.

Despre mănăstirea de la Poşaga ne-a vorbit Părintele Andrei Barbu, exarhul mănăstirilor din eparhia noastră:

„În data de 6 august este zi de pelerinaj la Schitul Poşaga. Schitul Poşaga este cunoscut în eparhia noastră pentru că face parte din aşezămintele monahale care au funcţionat şi înainte de anul 1989. A fost înfiinţat de către preotul paroh din comuna Poşaga, Alexandru Rujdea în anul 1933, datorită izvorului care se află la circa 100 de metri de mănăstire şi care este tămăduitor. Acest lucru îl confirmă cei care au folosit apa din acest izvor de-a lungul anilor.

Între anii 1980-1989, schitul avea un singur vieţuitor în persoana părintelui Paisie Cosma care a pictat biserica şi a construit corpul de chilii. Astăzi sunt trei vieţuitori, iar responsabilitatea schitului o are ieromonahul Teofan Jurca care este stareţul schitului.

Este o tradiţie de 30 ani ca în data de 6 august să poposească pe acest Tabor, Arhipăstorul eparhiei de Alba Iulia. În acest an Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, va sosi la ora 09.30, iar la ora 10.00 va începe Sfânta Liturghie Arhierească. Vă aşteptăm cu drag să luaţi parte la acest eveniment.”
Share