Biserica prăznuieşte Schimbarea la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos

6 August 2014
În fiecare an Biserica păznuieşte la data de 6 august Schimbarea la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, unul din cele 12 praznice împărăteşti, numită în popor şi Probojenia. Este sărbătoarea schimbării minunate la faţă a Domnului, în muntele Taborului înaintea ucenicilor Petru, Iacov şi Ioan, arătându-le lor slava Sa pe cât li se putea, pregătindu-i astfel pentru Patima cea de buna-voie dar şi vestindu-le Învierea cea din morţi. Atunci când s-a schimbat la faţă înaintea ucenicilor faţa Mântuitorului a strălucit ca soarele, veşmintele Lui fiind albe ca lumina iar alături de El s-au arătat Moise şi Ilie vorbind cu Dânsul.

Se pare că la început această sărbătoare era aniversarea anuală a sfinţirii bisericii zidite în secolul al 4-lea de Sfânta Elena pe locul de pe Muntele Taborului unde Mântuitorul s-a schimbat la faţă. În orice caz, sărbătoarea era generalizată în tot Răsăritul până în secolul 8, când Sfinţii Ioan Damaschin şi Cosma de Maiuma compun imnele pentru slujba zilei. Biserica rusă în această zi face pomenirea generală a morţilor şi mai ales a eroilor morţi pentru apărarea patriei.

În această zi se obişnuieşte să se aducă în biserici prinoase din struguri care se binecuvintează şi se împart credincioşilor. Datorită faptului că praznicul Schimbării la Faţă a Domnului cade întotdeauna în perioada postului Adormirii Maicii Domnului, pentru bucuria şi însemnătatea praznicului şi pentru mângâierea credincioşilor, Biserica face dezlegare la peşte, singura de pe parcursul acestui post.
Share