Slujire arhierească la hramul Mănăstirii de la Socolul de Câmpie, protopopiatul Reghin

28 August 2014
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent mâine, 29 august, când sărbătorim Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, în mijlocul obştii monahale şi a creştinilor cinstitori de sfinţi de la Mănăstirea Socolul de Câmpie, protopopiatul Reghin.

Arhipăstorul nostru va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură cu ocazia prăznuirii hramului acestei vetre monahale.

Obştea maicilor de la Socolul de Câmpie se află sub oblăduirea stareţei monahia Bartolomeea Pop.

Aflată la 22 km vest de Reghin, Mănăstirea „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” este situată în satul Socolul de Câmpie, comuna Cozma, jud. Mureş.

Biserica mănăstirii a fost construita intre anii 1942 si 1958 prin contribuţia credincioşilor şi sub purtarea de grijă a preotului paroh de atunci, Nicolae Plămaădeală, care s-a ocupat şi de renovările necesare în timp. În anii 1962-1964 s-a executat pictura bisericii, iar în anul 1974 a fost sfinţită primind hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

În 1994 a fost terminată ultima renovare, când s-a restaurat şi pictura unde a fost cazul. Tot în 1994 a fost numit slujitor Ieromonahul Simion Pop şi biserica parohială a fost transformată în aşezământ monahal. A fost resfinţită la 29 august 1994 cu acest prilej biserica primind al doilea hram, „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, urmând ca biserica să aibă două hramuri şi să funcţioneze ca mănăstire cu obşte de călugări. După 1999 a fost transformată în mănăstire de maici.

Biserica este o construcţie masivă din zid de cărămidă şi piatră, în formă de cruce. Spaţiul este compartimentat în altar, naos şi pronaos foarte spaţios. Are şi pridvor deschis, susţinut de stâlpi din zid. Plafonul şi peretele dinspre pronaos sunt pictate. Turla este înaltă, construită pe pronaos şi pridvor. Are şi funcţie de clopotniţă. Ansamblul monahal mai cuprinde un corp de chilii şi stăreţia precum şi un altar de vară. Date istorice preluate de pe pagina http://judeteonline.ro/turism/manastiri/manastirea-socolul-de-campie.html
Share