Înaltpreasfinţitul Irineu slujeşte în această Duminică în localitatea natală

31 August 2014
Astăzi, 31 august, în duminica a 12-a după Rusalii, zi în care se va citi pericopa evanghelică de la Matei capitolul 19 versetele de la 16-26 ce prezintă dialogul Mântuitorului cu tânărul bogat căruia îi recomandă păzirea poruncilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, va fi prezent în mijlocul credincioşilor din localitatea natală Băseşti, judeţul Maramureş. Cu această ocazie ierarhul nostru va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură.

Comuna Băseşti de la poalele Codrului, este situată la întâlnirea judeţelor Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. Istoric, localitatea ţine de ţinutul Sălajului, fapt relevat de numele maghiar al localităţii, în traducere „Ilienii de Sălaj”. Până la desfiinţarea judeţelor odată cu instaurarea regimului comunist, Băseştii au făcut parte din judeţul Sălaj (interbelic).

Mai multe detalii de spre vizita de mâine a Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu la Băseşti, ne oferă părintele paroh Radu Ungur.

,,Duminică 31 august 2014, câmd Biserica se găseşte în a douăsprezecea după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Arhiepiscop al Alba Iuliei, va poposii în mijlocul credincioşilor din localitatea Băseşti, satul natal al Înaltpreasfinţiei Sale.

De la ora 9.30 soborul preoţilor îl va întâmpina la intrarea în Biserică, iar după cele pregătitoare de la ora 10.00, va începe Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească, în cadrul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte va rosti un cuvânt de învăţătură. După terminarea slujbei va ieşi în curtea bisericii unde va rămâne o vreme pentru a vorbii cu credincioşii, cu oamenii din sat care doresc să-l vadă şi să-l audă, apoi se va îndrepta spre casa parohială unde va avea loc o masă, o agapă creştinească, iar după toate acestea va merge la unul din cimitirele satului pentru a se reculege la mormântul părinţilor trupeşti şi va vizita casa părintească pentru scurtă vreme.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca şi de această dată Înaltpreasfinţia Sa să vină în mijlocul nostru, să-şi revadă Biserica rugăciunilor copilăriei, fiind primit cu drag de credincioşii care la îndemnul pe care îl fac vin în număr mare să participe la Sfânta Liturghie, dar slujba nu se rezumă doar la credincioşii din localitatea Băseşti ci îi invităm pe toţi cei care vor să vină, să participe la acest mare eveniment din parohia noastră, parohie veche, Biserica fiind construită în anul 1846, un locaş în care au intrat mii şi mii de oameni care nu au venit pentru altceva decât să se roage.

Rugăm pe Dumnezeu să binecuvinteze toate lucrările, tot evenimentul şi să ajungem să ne bucurăm cu toţii de acest mare eveniment din parohia noastră.”
Share