Fresce descoperite sub un strat de tapet în Biserica Sfânta Ecaterina

30 August 2014
Şase fresce, ascunse timp de aproape un secol, au fost descoperite recent în timpul lucrărilor de restaurare în curs de desfășurare în interiorul bisericii principale vechi din secolul al 18-lea. "Lucram la pictura pereților, care sunt tencuiţi, într-o zi extrem de umedă, când am observat apariţia a şase umflături, descoperind astfel că, în urmă cu zeci de ani, un tapet fusese aplicat peste pictură, pentru a proteja, în mod evident, icoanele de tencuiala ce urma să fie aplicată".

Icoanele au fost descoperite în biserica, sub cupola, întreaga biserică a fost restaurată, cu excepția acestor pereți, din zona de sub cupola și altar. Icoanele, care îi descriu pe Sfinții Vladimir și Olga și patru printi sfinți – Alexander, Mihail, Teodor de Smolensk și Iurie de Vladimir – de aproximativ cinci metri pe un metru, sunt poziționate pe fiecare parte a iconostasului.

Biserica Sfanta Ecaterina a fost închisă la începutul anilor 1920, la scurt timp după Revoluția Rusă. Inițial a avut "alt scop", ca spaţiu de locuit, iar mai tarziu a găzduit birourile unui atelier de restaurare de artă. Complexul bisericesc cuprinde două biserici – de la mijlocul secolului al 18-lea, "biserica de vară", iar de la mijlocul secolului al 19-lea "biserica de iarnă". Constructia bisericii de vară, comandată de către împărăteasa Ecaterina cea Mare și finanțată de către trezoreria statului, a fost sfinţită pe 28 septembrie 1767. Frescele au fost pictate de către pictorul Levitsky, în stilul naturalist care a crescut în popularitate la începutul secolului al 18-lea.

informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe [http://www.lonews.ro/stiri/arhitectura-imobiliare/15144-fresce-descoperite-sub-un-strat-de-tapet-in-biserica-sfanta-ecaterina.html]
Share