Popas de suflet al Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu la Băseşti, satul copilăriei sale

2 Septembrie 2014
În data de 31 august, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie în localitatea natală – Băseşti, județul Maramureș, urmată de un parastas pentru părinți, oficiat în cimitirul parohiei. Fiecare întoarcere în satul natal înseamnă, deopotrivă, pentru Ierarhul nostru și pentru locuitorii satului, care l-au așteptat cu drag și l-au primit cu bucurie, un moment de curată și roditoare trăire, de comuniune sinceră și de mulțumire adusă lui Dumnezeu.

Fiind martor al unei zbuciumate istorii și a exemplarei convieţuirii dintre om, natură şi Dumnezeu, Băseștiul reprezintă o inepuizabilă sursă de inspiraţie pentru artiști şi poeţi, un inepuizabil izvor de informații pentru istorici și o atracție continuă pentru turiștii români și străini. Cine poposește pe acele locuri binecuvântate înțelege faptul că un neam nu este o realitate închisă, cu una vie, dinamică, care subsumează frumusețile naturale, trăirea spirituală, principii clare, patrimoniul cultural și viața morală. Astfel, profilul localității și al oamenilor se actualizează problematic mereu pentru fiecare generație, un rol important jucându-l și reîntoarcerea personalităților din Băsești la origini.

În prezentul localității de la poalele Codrului, considerată a doua localitate din Transilvania ca valoare spirituală, cuvântul națiune are o valoare aparte, fiind încărcat cu multiple semnificaţii. Aici identitatea românească e înţeleasă în relație corectă și profundă cu istoria, cu oamenii și cu valorile lor, ca răspuns la acțiunile societății pluraliste şi la noile contexte personale moderne. Activitatea spirituală și deosebitele forme pe care le ia aici, sunt o expresie firească și necesară a acestei identități, prin care își afirmă specificul și se recrează constant, pe coordonatele Legii Strămoșești

Pr. Florin Croitoru
Share