Tabăra de pictură Icoana contemporană din Ardeal

5 Septembrie 2014
În acest an prin bunavoinţa stareţului Arhimandrit Ghelasie Ţepeş, Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş (C.J.C.T.E.A), prin proiectele susţinute de Consiliul Judeţean Mureş, a organizat în perioada 18-25 august 2014, la Mănăstirea ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din SIGHIŞOARA, cea de-a VIII-a ediţie a taberei de icoane „Icoana contemporană din Ardeal”.

Tema acestei ediţii a fost: ,,Sfinţii apărători ai creştinătăţii în pictura pe lemn,,. Aceasta temă a cuprins ca şi subiect de studiu iconografic sfinţii români şi sfinţii universali ai creştinătăţii.

Într-un cadru de instruire colectivă, în trapeza mare a mănăstirii participanţii au beneficiat conform unui program dinainte stabilit de lecţii teoretice şi practice în domeniul artei iconografice bizantine susţinute de artistul plastic, iconarul Călin Bogătean, însă aceştia şi-au desăvârşit lucrarea prin ascultarea sfaturilor duhovniceşti, a învăţăturilor oferite cu mare caldură frăţească de vieţuitorii mănăstirii.

Ca şi specialist al Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş şi pictor profesionist în acelaşi timp Călin Bogătean, a încercat să implementeze participanţilor conştientizarea actului artistic iconografic în general, rolul iconarului raportat la viaţa monahală privind cultul icoanelor şi trăirea duhovnicească prin actul lor de creaţie împletit permanent cu rugăciunea.

Artiştii şi-au început ziua cu Sfânta liturghie şi au terminat-o încununînd-o spre sfârşitul zilei cu vecernia oficiată de părinţii călugări ai acestei mănăstiri. O activitate contratimp pentru aceştia deoarece ziua începea dimineaţa la 8 şi se sfârşea la miezul nopţii puţin după ce ceasul bătea ora 12.

Iconarii au descoperit în cadrul acestei tabere o noua tehnnică pentru majoritatea participanţilor necunoscută şi anume pictura în tempera cu emulsie de ou.

Aceştia au beneficiat de o incursiune în tainele şi metodele traditionale bazate pe Erminia picturii bizantine. Artiştii au învăţat metodele de preparare a suportului, a emulsiei de ou cu care ulterior au amestecat culorile. Lecţiile au mai cuprins etape importante privind realizarea unui portret iconografic sau a unui veşmînt prin exemplificare atât teoretică cât şi practică după care aceştia au trebuit să pună în practică cele învăţate pe un model impus.

Au pictat icoanele pe suport de lemn: pentru prima data cu succese remarcabile

POPOVICIU MIHAELA CARMEN , DOINA OLTEAN, VESCAN RODICA , KULCSAR MARINA , LEONTINA FARCAS, ADRIANA NEGHIRLĂ, VIOLETA PETICĂ, BODAN ANDREEA, CORNELIA HETREA ceilalti déjà fiind familiarizati cu aceasta tehnica CĂLIN BOGĂTEAN, RUSU ION, ANA SĂLĂGEAN, ELENA COSTINAŞ,

Una dintre seri a fost dedicată poeziei religioase, fapt pentru care a fost prezentată cartea de poezie a doamnei Cornelia Hetrea. Artistul Iuliu Praja a recitat din frumoasele poezii dedicate icoanei, părinţilor, mamei, sau momentului în care te întâlneşti tu cu tine însuţi... Faptul că artistul iconar provine din diferite medii sociale cu veleităţi deosebite şi daruri şi în alte segmente decât cel pentru care aceştia s-au întrunit, face ca astfel de seri să fie încununate cu artă, dragoste şi credinţă.

Atelierul de icoane pe lemn a fost vizitat timp de o săptămână de numeroşi pelerini veniţi la mănăstire dar şi de cetăţeni străini, doi dintre aceştia aplecându-se asupra actului artistic luându-şi notiţe şi făcând mici desene cu diferiţi sfinţi, care să însoţească impresiile de moment.

Au mai beneficiat de atenţia deosebit de frăţească şi deja familiară a Ieromonahului diacon Antonie si Casian, care au făcut ascultare în a fi aproape de ei şi a le da sfaturile necesare, astfel răspunzându-le nelămuririlor, întrebărilor şi frământărilor lor.

Parintele Dimitrie cel de la care artiştii au luat nu numai învăţătura spirituală pe toată săptămâna la slujbele oficiate de acesta, au beneficiat şi de sfaturile sale privind arta icoanelor fiind şi dânsul un redutabil şi perseverent iconar. Aceştia au putut învăţa despre rabdare, dragoste şi pasiune... Nici o pasiune nu poate fi mai înălţătoare şi mai roditoare decât Pasiunea pentru Hristos! Ca şi părinte acesta făcut o rugăciune specială destinată pictorilor de icoane un act de hirotosire, ce face ca duhul lui Dumnezeu să se aşeze peste aceştia sporind rodul lor.

Părintele Emanuel venind să vadă realizările iconarilor, a fost atât de surprins de porformanţele acestora, de această lume în care icoanele sunt părţi vii unde sfinţii umblă printre pictori, încât şi-a propus a se apropia la propriu de mânuirea penelului. Lupta unui artist este cu adevărat cu sine însuşi cu neputinţa lui aşteptând parcă cu sfială sfântul să prindă în chip nevăzut pentru om mâna artistului şi să desăvârşească lucrarea. O lume a tăcerii, o lume a luptei cu tine şi cu mai cine se poate... din care întotdeauna omul se îmbunătăţeşte.

Ultima zi a taberei a fost ziua bilanţului în care toată munca artiştilor a fost expusă spre binecuvântarea părintelui stareţ Arhimandrit Ghelasie Ţepeş precum şi a părinţilor călugări Protosinghelul Serafim şi Părinţii Ieromonahi Macarie şi Nectarie.

Ediţia din acest an a taberei de creaţie prin pictura icoanelor pe lemn a inbogăţit arealul uman iconografic prin rezultatele spectaculoase a participanţilor însă ce este cel mai important este câştigul duhovnicesc care a însufleţit toată această tabără pe toată durata ei prin starea de spirit înaltă şi sfaturile călugărilor care au îmbogăţit şi sensibilizat actul de creaţie al participaţilor, în felul acesta artistul a putut fi mai aproape de pictorii de altă dată, pictori, călugări cu înaltă trăire duhovnicească care dincolo de culori ating o fărâmă din absolut.

Mulţumim cu pioşenie pentru evlavia şi bunătatea acestor călugări care s-au dăruit şi au însufleţit participanţii taberei în metamorfozarea actului artistic prin icoană şi trăirea omului în Hristos, în lumină, bunătate şi bucurie.

Lucrările executate în tabără vor fi expuse în cadrul expoziţiei cu caracter naţional ,,Drumul Icoane” la Muzeul Municipal din Mediaş unde tabăra ocupă un loc special.

Coordonator proiect, Călin Bogătean specialist la Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş

Director-Manager, Iuliu Praja
Share