Slujire arhierească la Catedrala Reîntregirii

6 Septembrie 2014
Mâine, 7 septembrie, când sunt pomeniţi sfinţii cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi, Biserica se va afla în duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci. La Sfânta Liturghie este rânduită să se citească pericopa evanghelică de la Ioan capitolul 3, versetele 13-17, ce prezintă Convorbirea lui Iisus cu Nicodim.

În aceasta duminică, Ierarhul nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură la Catedrala Reîntregirii.

Aşezată în inima Transilvaniei, pe locuri care ne aduc aminte de cele mai solemne momente din istoria neamului, Catedrala din Alba Iulia este simbol al unităţii noastre creştineşti şi româneşti şi MONUMENT AL UNIRII.

A fost construită între anii 1921-1922 cu prilejul încoronării regelui Ferdinand I şi a reginei Maria, eveniment care a avut loc la 15 octombrie 1922. Acest act a fost supranumit „Întabularea Transilvaniei pe România”, iar biserica „Catedrala Încoronării”. Se consfinţea astfel, actul istoric de la 1 Decembrie 1918 când aici, prin voinţa poporului român, s-a făurit România Mare.

Planul Catedralei este cel al Bisericii Domneşti din Târgovişte, cruce greacă înscrisă, şi aparţine arhitectului Victor Gh. Ştefănescu. Cu efectuarea lucrărilor a fost încredinţat inginerul Tiberiu Eremie.

Biserica este Catedrală episcopală din anul 1975, când s-a reînfiinţat Episcopia Ortodoxă Română de Alba Iulia, iar în anul 1998 a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie. Catedrala rămâne, în acelaşi timp, simbol şi monument al unităţii noastre naţionale, precum şi loc sfânt de pelerinaj.
Share