Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu va fi prezent mâine la Mănăstirea Recea de lângă Târgu-Mureş

7 Septembrie 2014
Mâine, 8 septembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Maicii Domnului. Aceasta este prima mare sărbătoare a anului bisericesc care a început la 1 septembrie. Chiar dacă Sfânta Scriptură nu aminteşte nimic despre acest moment al vieţii Sfintei Fecioare Maria, Tradiţia Bisericii ne relatează cum Dumnezeu a ascultat rugăciunile părinţilor ei, drepţii Ioachim şi Ana, care chiar dacă ajunseseră la adânci bătrâneţi nu-şi pierduseră nădejdea în ajutorul dumnezeiesc.

Rod al rugăciunilor şi curăţiei părinţilor ei prunca Maria va fi închinată la Templul din Ierusalim unde va petrece în rugăciune neîncetată şi va deveni sălaş al Fiului lui Dumnezeu, care se va zămisli de la Duhul Sfânt în pântecele ei. Începutul prăznuirii acestei sărbători închinate Naşterii Maicii Domnului s-a făcut între sinodul III şi IV Ecumenic.

De sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent la Mănăstirea Recea, unde va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură cu ocazia hramului.

La Mănăstirea Recea este stareţă Maica Stavrofora Cristina Chichernea şi aici s-a nevoit peste 15 ani vrednicul de pomenire Părinte Ioan Iovan, trecut la Domnul în anul 2008. Maica Stareţă ne-a prezentat un istoric al mănăstirii Recea şi ne-a vorbit despre prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu:

"Mănăstirea Recea a luat ființă în anul 1991. Am găsit aici o bisericuță și o clădire administrativă, ambele în fază primară de execuție. Pentru asigurarea unor condiții normale de viață, precum și pentru desfășurarea unei activități spirituale am trecut în scurt timp la finalizarea și finisarea spațiului construit. În anul 1992 am construit altarul de vară și o clopotniță în stil rustic românesc. În paralel am amenajat un arhondaric și o gospodărie anexă.

În perioada 1993-1995 s-au construit stăreția, corpul de chilii și o casă de oaspeți. Între 1995-1996 s-a construit biserica mare, pictată ulterior între 1999-2003 în mozaic de Murano. A fost sfințită în anul 2003 de vrednicii de pomenire Patriarhii Teoctist si Petru al Alexandriei. În anul 1997 s-a construit muzeul pe două nivele in care se pot vedea costume populare românești, icoane și cărți liturgice vechi. Ultima clădire construită între anii 2008-2010 este biblioteca, cu două nivele și subsol unde este depozitul de carte. La primul nivel se află sala de lectură iar la etaj o sală de conferințe.

Grandoarea unei sărbători cum este Nașterea Maicii Domnului aduce foarte multă lume care împreună cu un sobor de preoți așteaptă cu bucurie și cu sufletul deschis, cu nerăbdare venirea Înaltului Ierarh în persoana Înaltpreasfințitului Irineu care dă măreție sărbătorii prin frumusetea slujbei îmbrăcată într-o cuvântare sensibilă și înălțătoare pentru toate sufletele celor care au trăit momentul sublim al nașterii Maicii Domnului. Așteptăm cu drag pe toată lumea care dorește să participe la această măreață sărbătoare de la începutul anului bisericesc".
Share