Pomenirea Sfintei Împărătese Pulheria

10 Septembrie 2014
La 1 mai 408, împăratul Arcadius a trecut la cele veşnice, în Constantinopol, lăsând în urma lui patru copii: Pulheria, Teodosie, Arcadia şi Marina. La tron a urmat fiul împăratului, Teodosie, care era minor. De treburile Imperiului Roman de Răsărit s-a ocupat o vreme Antim, un ministru al împăratului Arcadiu, un om credincios şi prieten cu Sfântul Ioan Gură de Aur.

La 14 iulie 414, Pulheria, deşi nu avea decât 16 ani, a fost proclamată regentă şi a condus imperiul până la majoratul fratelui său. La 7 iunie 421, când Teodosie avea 20 de ani, Pulheria l-a căsătorit cu tânăra Evdochia, fiica profesorului Leontius din Atena. Intrigile de la curte şi neînţelegerile cu cumnata sa au făcut-o pe Pulheria să se retragă la una dintre moşiile sale. În lipsa ei, lucrurile la curtea împărătească începeau să se schimbe. Evdochia, sub influenţa ministrului Chrisafie, a început să sprijine erezia lui Eutihie împotriva învăţăturii ortodoxe de la primele trei Sinoade Ecumenice. Împăratul Teodosie al II-lea a murit la 29 iulie 450, iar Pulheria a ajuns din nou stăpâna Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin). Spre a-şi întări puterea a crezut că este mai bine să împartă conducerea cu generalul Marcian din Panonia, care era văduv.

Pentru aducerea liniştei în Biserică, cei doi au întrunit Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon din anul 451, care a condamnat erezia lui Eutihie. Sfânta împărăteasă Pulheria a murit la 10 septembrie 453, în vârstă de 54 de ani.
Share