Zece ani de când Preafericitul Petros al VII-lea şi-a pierdut viaţa în urma unui accident de elicopter

11 Septembrie 2014
Sanctitatea Sa Petros al VII-lea, Papă şi Patriarh Ortodox al Alexandriei şi al întregii Africi, a trecut la Domnul în urma unui accident de elicopter cu care se deplasa, împreună cu alte 16 persoane, de la Atena la Sfântul Munte Athos în cursul zilei de 11 septembrie 2004. Sanctitatea Sa Petros al VII-lea, Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi, împreună cu o delegaţie de ierarhi şi preoţi, se îndreptau către Sfântul Munte Athos la hramul Mănăstirii Vatoped, unde urma să oficieze slujba hramului Acoperământului Maicii Domnului. De menţionat este faptul că la această mare mănăstire de la Sfântul Munte Athos se afla şi o parte din brâul Maicii Domnului.

Această vizită la Sfântul Munte Athos trebuia să fie prima vizită oficială a Sanctităţii Sale ca patriarh. Alături de cei cinci membri ai echipajului, la bordul elicopterului se mai aflau Mitropolitul Irineos de Pilousiou, Mitropolitul Hrisostom de Cartagena, Episcopul Nektarios de Madagascar, doi arhimandriţi, trei consilieri ai Patriarhului Petros al VII-lea, fratele său Gheorghios,o garda de corp şi un diacon.

Pariarhul Petros al VII-lea, în vârstă de 55 de ani, a ocupat timp de 7 ani scaunul de Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi (fiind întronizat la data de 21 februarie 1997), al doilea ca importanţă după cel ocupat de Patriarhului Ecumenic de Constantinopol, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, în ordinea canonică a scaunelor patriarhale din Biserica Ortodoxă Universală. În timpul păstoririi sale ca Patriarh al Alexadriei, Sanctitatea Sa Petros al VII-lea a adus un suflu nou în viaţa Bisericii Ortodoxe din Africa şi era o personalitate foarte stimată pentru deschiderea şi angajamentul său umanitar din Africa.

În perioada 5 - 11 septembrie 2003, la invitaţia Prea Fericitului Părinte Teoctist - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sanctitatea Sa Petros al VII-lea - Papă şi Patriarh al Alexandriei şi a toată Africa, a făcut o vizită în ţara noastră în judeţele Mureş, Maramureş şi Satu-Mare. Cu acest prilej în ziua de 8 septembrie împreună cu PF Teoctist şi ÎPS Andrei au sfinţit Biserica Mănăstirii Recea din judeţul Mureş, în aceaşi zi paticipând la sfinţirea bisericii de la demisolul Catedralei Episcopale a Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului din Baia-Mare şi la proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Iosif Mărturisitorul din Maramureş.

Sanctitatea Sa Petros al VII-lea i-a ajutat în calitatea sa de Patriarh al Alexandriei, pe credincioşii ortodocsi români din Africa de Sud, dovedindu-se un prieten al românilor ortodocsi.
Share