Târnosirea bisericii din parohia Găbud, protopopiatul Aiud

19 Septembrie 2014
Duminică, 21 septembrie, când facem pomenirea Sfântului Apostol Codrat şi a Sfântului Proroc Iona, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica după Înălţarea Cinstitei Cruci. Pericopa evanghelică rânduită să se citească la Sfânta Liturghie din capitolul 8 de la Marcu, ne prezintă Luarea Crucii şi urmarea lui Hristos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această zi a odovaniei praznicului Înălţării Sfintei Cruci, în mijlocul credincioşilor din parohia Găbud, protopopiatul Aiud.

Arhipăstorul nostru va târnosi biserica din localitate pusă sub ocrotirea Sfântului Nicolae, va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură. Slujitor la altarul acestui sfânt locaş este părintele Dârjan Ionel.

Biserica parohială din Găbud, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită între anii 1974-1978. Preotul paroh de atunci, Ioan Câmpean a reușit cu sprijinul credincioșilor și forurilor ecleziastice ierarhic superioare să edifice biserica ȋn anul 1978.

Întrucât la data construirii bisericii, fondurile la dispoziție nu au permis realizarea unei structuri de rezistență corespunzatoare, ȋn timp, calitatea construcției s-a degradat, iar apariția fisurilor mari au pus ȋn pericol funcționarea acesteia ȋn condiții de siguranță.

În anul 2001, ȋn timpul păstoririi Pr. Ienei Adrian s-a ȋntocmit proiectul de reabilitare tehnică a construcției, iar ȋn anul 2002 s-a trecut la refacerea structurii de rezistență prin ranforsarea fundației și prin construirea ȋn interiorul bisericii a patru stâlpi de beton armat semiîncastraţi ȋn zidărie.

În anul 2003 s-au refăcut șarpanta, bolta navei și s-au zidit fațadele noi pe laturile de Vest, Nord și Sud.

În anul 2004 s-a realizat ȋnvelitoarea cu tablă zincată și a ȋnceput tencuirea interiorului bisericii ȋn vederea pictării frescei. Până la sfârșitul anului au fost construite două etaje ale celor două turnuri, au fost montate geamurile termopan și ușa laterală.

În anul 2005 s-au finalizat turnurile fațadei principale (de Vest), care dau bisericii un aspect monumental impunător, s-a finisat exteriorul bisericii, s-a montat ușa principală din lemn sculptat și s-a dat ȋn funcțiune instalația de ȋncălzire centrală.

În luna martie a anului 2007 a fost montat iconostasul realizat de către o echipă de sculptori specializați din Maramureș. Din acest an până ȋn prezent biserica este păstorită de către Pr. Dârjan Ionel Neculai.

Inițial biserica a fost compusă dintr-o navă dreptunghiulară în stil bazilical, prevăzută pe latura de Vest cu un impunător turn clopotniță etajat, iar pe latura de Est cu o absidă poligonală, care constituia altarul. În perioada 2002-2014, biserica a trecut printr-un amplu proces de reconstrucție, infrumusețare și dotare, devenind un edificiu bisericesc nou, monumental, de la fundație la acoperiș și până la crucile celor două turnuri de la fațada principală.

Finalizarea frescei interioare, dotarea cu facilități moderne și funcționale, noul acoperiș ȋn formă de cruce, noul iconostas ȋmpodobit cu trei registre de icoane, icoanele ȋmpărătești noi, icoana de hram de pe fațada principală precum și toate celelalte realizări justifică pe deplin hotărârea de sfințire a acesteia din data de 21 septembrie 2014.
Share