Ceremonie militară şi religioasă la Târgu Mureş

26 Septembrie 2014
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent astăzi, 26 septembrie, în judeţul Mureş unde va participa la două evenimente dedicate militarilor români.

Mai multe detalii despre evenimentele de astăzi de la Tg. Mureş ne oferă Pr. Şandor Ioan, preot militar în cadrul Brigăzii militare:

Garnizoana Tg Mureş va fii gazda unor manifestări de excepţie. Acestea sunte prilejuite de două evenimente deosebite din viaţa militarilor din cadrul Brigăzii 6 Operaţii speciale Mihai Viteazul Tg. Mureş. Primul eveniment este generat de decorarea drapelului de luptă al marii unităţi cu Ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler, un semn pentru militaride răyboi, în semn de apreciere a protecţionalismului şi curajului şi spiritului de sacrificiu pentru dăruirea şi iniţiativa dovedită de militari în îndeplinirea misiunilor de luptă încredinţate în teatrele de operaţii. Al doilea eveniment are legătură cu împlinirea în anul 2014, a 70 de ani de la crâncenele lupte purtate în luna septembrie 1944 pe teritoriul judeţului Mureş. În acest context sunt organizate o serie de evenimente militare comemorative în scopul cinstirii memoriei eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă. Ceremoniile vor debuta la orele 9.00 la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş unde se va desfăşura un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane şi jerbe de flori. La orele 12.00 în Piaţa Victoriei din Tg. Mureş, se va desfăşura ceremonia militară de decorare a Drapelului de luptă a Brigăzii militare 6 Operaţiuni Speciale şi de comemorare a eroilor din cel de al doilea Razboi Mondial, printr o slujbă de pomenire a eroilor neamului ce va fii oficiată de Arhipăstorul nostru.

Pentru a sublinia importanţa evenimentului, activităţile comemorative vor continua şi în după-amiaza zilei începând de la ora 15.00 la Palatul Culturii va avea loc Conferinţa Naţională Oarba de Mureş – bătălia simbol a eliberării Ardealului. Apoi va avea loc o prezentare de armament şi uniforme militare din timpul celuide al doilea Război Mondial, activitate urmată de un exerciţiu demonstrativ de mânuire a armamentului din dotareşi de survolul aparatelor de zbor ale Aero Clubului României. Va avea loc apoi retragera cu torţe a militarilor unităţilor din Garnizoană. După acestea va avea loc un spectacol de muzică istorică susţinut de Veta Biriş şi Nicolae Furdui Iancu. Seara se va încheia cu un concert de fanfară şi cu proiecţia în aer liber a filmului istoric Emisia Continuă!

Aşteptăm pe toţi iubitorii de neam şi de patrie să participe la acest măreţ şi important eveniment al garnizoanei noastre.
Share