Sărbătorile lunii Octombrie

1 Octombrie 2014
A doua lună de toamnă este una bogată în sărbători importante pentru creştinii ortodocşi în general şi pentru biserica Ortodoxă Română în special.

În prima zi de brumărel sărbătorim Acoperământul Maicii Domnului şi pe Sfinţii Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani, canonizaţi în anul 2008.

La jumătatea lunii, pe 14 octombrie, ortodocşii români o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei moaşte se află la Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Pe 21 octombrie, în calendarul Bisericii noastre sunt pomeniţi Sfinţii Cuvioşi Visarion şi Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea şi Sfinţii Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, cinstiţi în mod deosebit în Ardeal.

Bucureştiul se va afla în sărbătoare începând de pe 26 octombrie, din ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Pe 27 octombrie, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Capitalei României, la Catedrala patriarhală vor fi organizate evenimente speciale la care sunt aşteptaţi, ca în fiecare an, mii de credincioşi din toate colţurile ţării.

Pe 28 octombrie, ziua care încheie sărbătoarea de la Bucureşti, este pomenit Sfântul Ierarh Iachint, primul mitropolit al Ţării Româneşti.
Share