Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi pe Sfântul Apostol Toma

6 Octombrie 2014
Sfântul Apostol Toma era originar din oraşul Paneada Galileii, iudeu din naştere şi avea meseria de pescar. Cel mai important moment legat de Sfântul Apostol Toma este cel de după Învierea Domnului. Împrejurarea în care Sfântul Apostol Toma îşi mărturiseşte credinţa este cea în care Mântuitorul, în seara Învierii Sale, se arată Apostolilor, însă Toma nu era de faţă. Pentru acest lucru, la întoarcere, Toma refuză să creadă: 'de nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi de nu voi pune degetul meu în semnul cuielor şi de nu voi pune mânea mea în coasta Lui, nu voi crede' (In. 20, 25). După opt zile Mântuitorul se arată iarăşi în mijlocul Apostolilor, fiind de faţă şi Toma. La îndemnul Mântuitorului, Apostolul Toma atinge mâinile şi coasta Mântuitorului, răspunzând: 'Domnul meu şi Dumnezeul meu' (In. 20, 28). Astfel, Apostolul a dat dovada cea mai puternică despre Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Atingând semnul cuielor şi coasta Mântuitorului, Toma a încredinţat lumea că Mântuitorul a Înviat cu acelaşi trup cu care a şi pătimit. Unii Sfinţi Părinţi consideră că prin cuvintele: 'Domnul meu şi Dumnezeul meu' (In. 20, 28), Apostolul Toma a mărturisit cele două firi ale lui Iisus Hristos: firea omenească şi firea dumnezeiască.

Tot prin Apostolul Toma, lumea creştină s-a încredinţat că Sfânta Fecioară Maria a fost luată de Fiul Său la cer cu acelaşi trup pe care l-a avut în timpul vieţii. Toma a sosit la Ghetsimani la trei zile după îngroparea Maicii Domnului. Plângerea lui a înduioşat pe ceilalţi Sfinţi Apostoli, încât au deschis mormântul şi au aflat adevărul. Sfântul Apostol Toma a propovăduit Evanghelia la parţi, în Persia de astăzi, precum şi la mezi, caramanieni, hircani şi bactrieni, după cum spune Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului. De asemenea, este cunoscut şi ca 'Apostolul Indiei', după cum mărturisesc unele dovezi. Indienii îl consideră apostolul lor, pentru că a predicat până la insula Taprobana şi că a primit cununa muceniciei în oraşul Meliapur. Multe biserici din Răsărit şi mai ales cea din Meliapur îl socotesc primul lor fondator. În anul 1505, portughezii au întemeiat în India mai multe colonii. Ei au găsit pe coasta Malabar, regiunea din partea de sud-vest a Indiei, peste 15.000 de creştini care spuneau că sunt ai Apostolului Toma. Sfântul Apostolul Toma a mers apoi în ţinutul Kalomidiei unde a botezat mulţi oameni şi chiar pe Tertiana, soţia împăratului Muzdie şi pe sora ei Migdonia. Tot atunci a primit botezul şi Azan, fiul împăratului Muzdie. Pentru acestea, Apostolul a fost prins şi supus supliciilor, iar în cele din urmă a suferit moarte martirică.

Sursa: basilica.ro [http://basilica.ro/stiri/6-d-sf-apostol-toma-sf-mucenita-erotiida-duminica-a-xx-a-dupa-rusalii-invierea-fiului-vaduvei-din-naini_10520.html]
Share