Baie ritualică antică descoperită în Valea Elah

10 Octombrie 2014
Arheologii care lucrează pe dealurile din afara Ierusalimului au descoperit, în aceste zile, conform editiei The Times of Israel, o baie ritualică veche, care oferă date despre epoca Celui de-Al Doilea Templu, din zonă.

Descoperirile din această excavare permis să fie reconstituită o poveste dublă: cea a așezării evreieşti din secolul II după Hristos, probabil pe fondul evenimentelor revoltei Bar Kochba şi o altă poveste, nu mai puțin fascinantă, despre un grup de soldaţi australieni, care a vizitat sit-ul cu multe secole mai târziu și si-a pus amprenta acolo

În timpul unei săpături în Elah, arheologii au descoperit fragmente de vase de ceramică magnifice, cum ar fi lămpi, un ulcior și vase de gătit, care ajutau la Mikveh, sau baia ritualică, în epoca celui de-Al Doilea Templu, dar dovezile indică faptul că rezidenții au încetat să o mai folosească drept baie ritualică în secolul II după Hristos, probabil, în lumina revoltei Bar Kochba.

După ce sit-ul a încetat să mai fie folosit ca Mikveh, locuitorii din zonă au continuat să folosească baia drept rezervor de colectare a apei potabile.

La aproape 2000 de ani mai târziu, cand luptele faceau noi ravagii în regiune, doi soldați australieni si-au înscris numele lor și numerele de identificare, sculptându-le în stânca de pe sit, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Informează Agenţia de ştiri Lăcaşuri Ortodoxe [http://http://www.lonews.ro/stiri/stiinta-tehnica/15852-stiri-ieruisalim-baie-ritualica-antica-evreiasca-mikveh-descoperita-in-valea-elah.html]
Share