Viaţa Cuvioasei Parascheva

14 Octombrie 2014
În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuieşte pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaştele ei se găsesc la Iaşi, fiind izvor de binecuvântare şi însănătoşire duhovnicească şi trupească pentru toţi cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlocitoare către Preamilostivul Dumnezeu. Mărturie despre cinstirea adusă de strămoşii noştri Sfintei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hramul Cuvioasa Parascheva nu numai în Moldova, dar şi în Transilvania şi în Tara Românească.

Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, Tracia, în prima jumătate a secolului al XI-lea. A părăsit de tânără casa părintească, intrând în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat în Ţara Sfânta, la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici. Aici a rămas pana la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul sau natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani în post şi rugăciune. Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserica din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea, sfintele moaşte au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, voievodul moldovean Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi, ctitoria sa. În prezent, moaştele Cuvioasei se afla în Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa din 28 februarie 1950, canonizarea unor sfinţi români, precum şi generalizarea cultului unor sfinţi ale căror moaşte se găsesc în ţara noastră. Prima slujbă închinată Sfintei Cuvioase Parascheva a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, la 14 octombrie 1955.
Share