Slujire arhierească la Reghin

18 Octombrie 2014
Duminică, 19 octombrie, când facem pomenirea Sfântului Prooroc Ioil şi a Sfântului Cuvios Ioan de la Rila, Biserica Ortodoxă se va afla în a XX-a duminică după Rusalii. Pericopa evanghelică rânduită să se citească la Sfânta Liturghie din capitolul 7 de la Luca, prezintă Învierea fiului văduvei din Nain.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această Duminică din perioada Octoihului în mijlocul credincioşilor din Reghin, la aniversarea a peste 200 de ani de atestare documentară a bisericii cu hramul „Sfânta Treime”.

Ierarhul nostru va resfinţi biserica, va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură. Credincioşii ortodocşi din Parohia „Sfânta Treime” Reghin se află sub păstorirea părintelui paroh Gherman Dumitru şi a părintelui Gherman Dimitrie. Biserica parohială cu hramul "Sfânta Treime" a fost construită între anii 1809 - 1811, prin strădania marelui cărturar Petru Maior, de către familiile de credincioşi din Reghin și familia Marinovici, macedoneni români statorniciţi aici.

Nu se cunoaște numele arhitectului și nici al constructorului, arhiva fiind distrusă în anul 1948. Biserica are forma de cruce, în stil bizantin. Temelia este din piatră masivă de carieră și din beton, zidul masiv e din cărămidă. Biserica e acoperită cu țiglă, iar turnul cu tablă. A fost restaurată în anii 1881, 1902, 1925, 1939, 1964, 1981 - 1982, când a fost pictată în tehnica frescă de pictorul Nicolae Gavrileanu din Gura Humorului (februarie - iunie 1981), sub păstorirea părintelui Nicolae Dincă. A fost reparată și în exterior în 1993, prin grija părintelui Dumitru Gherman, când s-au făcut lucrările de amenajare a trotuarelor și a întregului spațiu din curtea bisericii și a casei parohiale.

Biserica are trei icoane de patrimoniu pe lemn și patru icoane pe iconostas. Are două clopote, unul din anul 1846 iar cel de-al doilea din1981, având 545 kg și fiind turnat la Baia Mare.
Share