Conferinţa preoţească în Protopopiatul Luduş şi binecuvântarea sediului protoieriei

5 Noiembrie 2014
Ieri, 4 noiembrie a.c., Înaltpreasfinţitul Irineu s-a aflat în mijlocul preoţilor din protopopiatul Luduş, unde a prezidat conferinţa preoţească de toamnă. La această conferinţă au luat parte preoţii de pe întreg cuprinsul protopopiatului Luduş, alături de stareţii, stareţele şi duhovnicii mănăstirilor din jurisdicţia aceleiaşi protoierii.

Lucrările au debutat la ora 10.00 cu o slujbă de Te-Deum, ţinută în biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Luduş. După slujbă, în acelaşi locaş de închinare, s-au susţinut referatele pe tema centrală a conferinţei – „Duhovnicia şi cultura, temelii pentru o slujire sacerdotală dinamică şi rodnică” – de către Pr. Ionel Pintilie, parohul din Şeulia de Mureş şi de către Pr. Adrian Cucui, din parohia Sfântu Gheorghe. La sfârşitul susţinerii referatelor, au urmat luări de cuvânt din partea celorlalţi participanţi.

După încheierea conferinţei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor care s-au executat la sediul Protopopiatului. Aceste lucrări au fost demarate la mijlocul anului 2013 şi au constat în renovarea exterioară a clădirii şi în refacerea totală unei aripi a acesteia, prin restabilizarea structurii de rezistenţă. Anul acesta s-a continuat cu renovarea interiorului clădirii şi cu înlocuirea pieselor vechi de mobilier.

Conferinţele preoţeşti, organizate în fiecare primăvară şi toamnă în toate cele 10 protopopiate ale Eparhiei Alba Iuliei, au rolul de a revitaliza relaţia preoţilor din fiecare parohie a Arhiepiscopiei cu Ierarhul lor. Prezenţa Arhiepiscopului în mijlocul acestor „ambasadori ai lui Hristos” reduce, practic, spaţiul dintre ceea ce înseamnă administraţie centrală şi parohie, implicit reprezentantul acesteia, preotul paroh. La fiecare prilej de acest fel, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu le vorbeşte păstorilor sufleteşti pe diferite subiecte legate, în principal, de tema conferinţelor, dar având însă, în esenţă, întotdeauna, un mesaj bine definit, axat pe ceea ce înseamnă cu adevărat Taina Preoţiei şi arta pastorală.

Pe lângă cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa le ascultă, de fiecare dată, necazurile şi evocările greutăţilor prin care trec, mai ales ale preoţilor care păstoresc în parohii foarte mici. Totodată, le pune tuturor la suflet cuvinte de întărire, sfaturi pastorale, precum şi sugestii prin a căror punere în practică, pastoraţia îşi poate împlini scopul pe care îl cere Mântuitorul nostru Iisus Hristos, şi anume acela de a-i conduce pe oameni la mântuire. Reiterând aproape de fiecare dată ideea că jertfa preotului pentru credincioşii săi încredinţaţi la Taina Hirotoniei trebuie să fie dezinteresată şi totală în orice împrejurare, indiferent de gradul sau localizarea parohiei, Arhipăstorul nostru le mulţumeşte atât pentru misiunea duhovnicească pe care o fac, zidind Biserici vii, cât şi pentru implicarea activă în cele administrative şi gospodăreşti.

Astfel, în cadrul conferinţei cu preoţii din protopopiatul Luduş, Înaltpreasfinţia Sa a spus: „Întâlnirea cu preoţii din Eparhie constituie, totdeauna, pentru mine un prilej de a fi în comuniune sfântă cu aceşti „ambasadori ai lui Hristos” (II Cor. 5, 20). Prin ei, Domnul nostru, Arhiereul veşnic, Îşi continuă, în lumea aceasta, slujirea Sa didactică, sfinţitoare şi pastorală. Fiindcă timpul pe care-l trăim este marcat de nesiguranţă şi degradare morală, îi îndemn pe păstorii sufleteşti „să-şi facă slujba lor deplin” (cf. II Tim. 4, 5). Oamenilor acestui veac, cuprinşi de multe temeri şi dezorientaţi, preoţii le pot oferi un imens ajutor, fiindcă Preoţia este, prin excelenţă, „arta de a-l conduce pe om”, cum zice Sfântul Grigorie Teologul”.

Arhid. Liviu Stanciu

[gallery link="file" columns="4" ids="3547,3555,3554,3553,3552,3551,3550,3549,3548"]
Share