Ziua Națională a României, sărbătorită la Alba Iulia

2 Decembrie 2014
În fiecare an, la începutul lunii decembrie, neamul românesc își serbează ziua națională. Este un prilej potrivit pentru a arbora cu mândrie steagul național, pentru a ne reafirma dragostea de țară și bucuria de a fi români, pentru a face declarații înflăcărate și pentru a organiza o serie de manifestări (primirea soliilor din toate zonele țării, slujbe religioase, depuneri de coroane, paradă militară și concerte), care să marcheze importanța și gloria acestei zile.

Mii de oameni au participat ieri, 1 decembrie 2014, la Alba Iulia, pentru a serba împlinirea a 96 de ani de la Unirea cea Mare – cheia de boltă a mărețului edificiu al unității naționale. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârși Sfânta Liturghie, urmată de Slujba de Te Deum la sărbătoarea Zilei Naţionale a României.

După rugăciunea specială în cadrul căreia a fost adusă mulţumire lui Dumnezeu pentru darul unităţii naţionale a poporului român, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, adresându-se oficialităților și persoanelor care au umplut până la refuz curtea Catedralei Reîntregirii, a spus: „1 Decembrie este ziua când românii din ţară şi cei trăitori pe alte meleaguri privesc cu ochii cugetului şi ai inimii spre Alba Iulia. Aici, în capitala de suflet a românilor, în urmă cu 96 de ani, s-au bătut peceţile celei mai mari zidiri a neamului românesc – Statul naţional unitar român. Această zidire minunată este piatra de hotar la care ne vom raporta noi, românii, cât vom exista sub soarele istoriei. Cât timp Transilvania a lipsit din alcătuirea politică a statului românesc, acesta avea o înfăţişare atât de nefirească, încât putea fi asemuit cu două braţe întinse într-o duioasă aşteptare. Acum, în 1 Decembrie, Ardealul s-a aruncat în braţele Patriei-mame. Peste 100.000 de oameni şi-au contopit glasul într-o singură voinţă, care e însuşi instinctul de solidaritate al sângelui românesc. Voinţa unanimă, care a biruit la Alba Iulia, a sfărâmat cătuşele robiei seculare, a dărâmat ultima rămăşiţă din graniţele cu care lunga tiranie a istoriei a spintecat multe veacuri forţa neamului românesc. Acum, acest neam este întreg în ţara lui”.

Ziua Națională, sărbătorită cu mare emoție și de această dată la Alba Iulia, ne oferă ocazia de a mărturisi că dragostea de țară și credința în Dumnezeu sunt coordonatele existenței acestui popor, fundamentul identității noastre naționale și expresia unității spirituale a poporului român, ce a condus, de mai multe ori în istorie, la unitatea teritorială a țării noastre. Ea trezește în noi, în continuare, cele mai nobile sentimente, ne unește „în cuget și simțiri” și ne înfățișează adevărata față a României, pe care o iubim cu sfințenie și cu venerație.

Pr. Florin Croitoru
Share