Biserica Ortodoxă Română îl pomeneşte astăzi pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

3 Decembrie 2014
Creştinii ortodocşi români îl pomenesc pe data de 3 decembrie pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica. Cu acest prilej, una dintre cele mai cunoscute mănăstiri, aflată în apropierea Capitalei, îşi cinsteşte ocrotitorul.

Sfântul Cuvios Gheorghe s-a născut la 1730 în părţile Sibiului, la Sălişte. A venit în Bucureşti încă din tinereţe şi a intrat în slujba unui arhiereu grec, împreună cu acesta plecând spre Tesalonic şi apoi a ajuns la Athos. Aici s-a alăturat obştii pe care o întemeiase marele stareţ Paisie Velicikovscki. La 1754 a fost hirotonit ieromonah şi din acest moment, până la 1781 a rămas în preajma stareţului Paisie.

Sfântul Cuvios Gheorghe este considerat cel de-al doilea ctitor al Mănăstirii Cernica, cel care a revigorat viaţa duhovnicească de pe aceste meleaguri, la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Acesta a renovat aşezământul monahal aflat în degradare şi a pus bazele noii obşti de unde s-a remarcat mai târziu Sfântul Ierarh Calinic.

Sfântul Cuvios Gheorghe a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în octombrie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Proclamarea canonizării a avut loc pe 3 decembrie, același an, la Mănăstirea Cernica.
Share