Slujiri arhierești în localitatea Abrud

4 Decembrie 2014
Ziua de 4 decembrie a fost o zi de sărbătoarea pentru istoricul Alburnus Minor, localitatea Abrud și credincioșii fiind onorați de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei și a domnului Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba. Înalții ierarhi, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au oficiat slujba de binecuvântare a bustului Mitropolitului Nicolae Mladin, de la nașterea căruia se împlinesc, în data de 18 decembrie, 100 de ani.

În prima parte a zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor de la Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Abrud, unde a săvârşit Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură legat de importanța împlinirii poruncilor divine și despre metodele în care se poate tămădui deznădejdea în zilele noastre. Atmosfera a fost una de mare sfinţenie şi de bucurie cerească, soborul de preoţi şi sutele de oameni prezenţi bucurându-se de comuniunea liturgică şi de cuvântul de învăţătură al Arhipăstorului nostru.

În continuare, a avut loc ceremonia de sfințire și de dezvelire a bustului vrednicului de pomenire Mitropolit al Ardealului Nicolae Mladin, născut la Abrud în data de 18 decembrie 1914. Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, moment urmat de evocarea personalității ierarhului transilvan și a activității impresionante, atât în calitate de Mitropolit al Ardealului, cât și ca ilustru profesor de teologie. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia A.S.T.R.A., despărţământul Câmpeni, Primăria Orașului Abrud, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

Frumoasa zi de 4 decembrie s-a încheiat cu un alt eveniment important pentru istorica comunitate din Munții Apuseni: binecuvântarea de către Ierarhul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, a sediului Societății Comerciale Cupru Min S.A. Abrud, unde își desfășoară activitatea o mare parte a locuitorilor orașului. Evenimentul a avut loc în ziua de prăznuire a Sfintei Mucenițe Varvara, ocrotitoarea minerilor, zi în care se înalță rugăciuni în memoria celor care și-au pierdut viața în mină, dar şi pentru sănătatea celor care lucrează.

Pr. Florin Croitoru
Share