Prezenţă Arhierească la Mănăstirea Oaşa, protopopiatul Sebeş

Biserica Ortodoxă îl pomeneşte mâine pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul din Mira Lichiei, o cetate aflată pe teritoriul Turciei sudice de astăzi. Din 9 mai 1087 moaştele Sfântului Nicolae au fost mutate la Bari, în sudul Italiei, pentru a nu fi profanate de musulmani, şi acolo se păstrează până astăzi. Sfântul Nicolae este pomenit de Biserică în fiecare an la 6 decembrie şi la 9 mai – ziua aducerii sfintelor sale moaşte.

El a trăit în secolul al IV-lea, a participat la primul Sinod ecumenic convocat de împăratul creştin Constantin cel Mare şi s-a dovedit a fi „îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării”, care a „câştigat prin smerenie cele înalte, prin sărăcie cele bogate”, cum mărturiseşte Biserica în troparul de la slujba sfântului.

Sfântul Nicolae este în acelaşi timp un chip al fermităţii prin verticalitatea vieţii şi a credinţei, dar s-a dovedit a fi şi făcător de minuni încă din timpul vieţii, minuni care s-au continuat şi se continuă până în zilele noastre. Sfântul Ierarh Nicolae este ocrotitorul copiilor şi al familiei, al marinarilor, al brutarilor, al celor osândiţi fără vină dar şi al fetelor fără zestre.

În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Nicolae, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea Oaşa, protopopiatul Sebeş, unde va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură.

Tot la Mănăstirea Oaşa, Arhipăstorul nostru va sluji Sfânta Liturghie şi duminică, 7 decembrie, când Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe Sfântul Ambrozie, episcopul Mediolanului şi pe Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.

Mănăstirea Oaşa a fost înfiinţată în 1990 şi a funcţionat ca mănăstire de maici până în anul 1999, iar din anul 2000, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost transformată în mănăstire de călugări. În anul 2000 a venit la Oaşa întreaga obște a mănăstirii Poşaga, în frunte atunci cu Părintele Andrei Barbu, acum exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Biserica este din lemn, având fundație din piatră şi este în formă de cruce. Prezintă o singură turlă şi este acoperită cu șindrilă. În biserica de lemn a Mănăstirii Oaşa se pot admira fresce executate între anii 1985-1986 de pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului.

Mănăstirea are hramul Adormirii Maicii Domnului, prăznuit la data de 15 august şi Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, al doilea hram, prăznuit la data de 27 iulie. În prezent Mănăstirea se află sub oblăduirea Părintelui stareț Protosinghel Iustin Miron. Detalii despre slujirea arhierească de la Mănăstirea Oaşa aflăm de la Părintele Pantelimon:

La acest sfârşit de săptămână Mănăstirea Oaşa este înveşmântată în straie de sărbătoare. Acest lucru se datorează nu doar faptului că se prăznuieşte Sfântul Nicolae în această sâmbătă, ci şi faptului că îl avem în mijlocul nostru pe păstorul nostru duhovnicesc, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei. Prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale în mijlocul nostru este cel mai frumos cadou care Moş Nicolae ni-l putea face nouă ca Mănăstire. Cu această ocazie, Ierarhul nostru va hirotoni întru preot, pe monahul Ilie Dărăban, pe seama Schitului Ioan Teologul, din localitatea Găbut, metoc al Mănăstirii Oaşa. Răspunsul la strană la sfintele slujbe de sâmbătă, va fi dat de Ansamblul Coral Anastasia, ansamblu care în acest an s-a situt pe locul I la Concursul Corurilor Bisericeşti din Patriarhia Română, ansamblu care îl are ca dirijor pe Sandu Gheorghiţă.

Tot cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Irineu al Alba Iuliei, va oferi Părintelui stareţ Iustin Miron, distincţia de Arhimandrit, fapt îmbucurător pentru întreaga familie a Mănăstirii Oaşa.

Programul slujbelor de sâmbătă şi de duminică va fi cel obişnuit al mănăstirii, slujba de priveghere săvârşindu-se seara de la ora 19.00.

Lansăm invitaţie tuturor celor care doresc să se împărtăşească de această slujbă binecuvântată.

Share