Corala „Armonia” din Baia Mare la Catedrala Reîntregirii

8 Decembrie 2014
Pentru slujitorii şi credincioşii prezenţi ieri, 07 decembrie, în Catedrala Reîntregirii bucuria trăită la Sfânta Liturghie a fost întregită de prezenţa în cafasul locaşului de cult a membrilor Coralei „Armonia” din municipiul Baia Mare, condusă de către Prof. Mihaela Bob-Zăiceanu.

Adâncită în istoria românilor din nordul ţării, tradiţia mişcării corale din Maramureş are peste 200 de ani vechime, în această zonă fiind atestate în documente, de-a lungul timpului, peste 100 de coruri care au ţinut viu etosul românesc şi au promovat valorile noastre autohtone prin muzică.

Ca un exponent al acestora, împletind, împlinind şi ducând peste timp rosturi şi tradiţii de veacuri, Corala „Armonia”, în bucuria de a cânta şi de a încânta totodată, leagă în sunete şi sensibilitate vocile a 42 suflete. Ea continuă misiunea fostei corale profesioniste „Prietenii Muzicii”, care a fiinţat între anii 1976-1990, precum şi ai coralei „Capella Rivulina” a sindicatului învăţământului, cu activitate între anii 1981-1986 şi 1990-1997, ambele formaţii predecesoare cu un palmares bogat la festivaluri interne şi internaţionale.

Înfiinţată în anul 2001, cu scopul de a crea şi transmite bucurie iubitorilor de artă corală, „Armonia” a colindat paradigmatic, în cei 13 ani de existenţă, geografia spirituală universală, săvârşind o lucrare misionară deosebită prin cântarea duhovnicească pusă în slujba lui Dumnezeu şi a Sfintei Sale Biserici şi prin păstrarea şi promovarea tradiţiilor noastre strămoşeşti.

Corala „Armonia” are în repertoriul ei muzical piese laice şi religioase, din creaţia autohtonă şi internaţională: 36 de piese din creaţia corală clasică-universală şi românească, 51 de prelucrări corale din folclor, muzică religioasă şi 72 de colinde –unele dintre acestea au fost interpretate ieri.

Le mulţumim pentru răspunsurile din cadrul Dumnezeieştii Liturghii şi pentru susţinerea frumosului concert de colinde şi le transmitem recunoştinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu pentru prezenţa lor în urbea noastră, aprecierea sinceră pentru lucrarea misionară pe care o îndeplinesc şi binecuvântarea arhierească pentru proiectele spirituale de viitor.

Felicitându-i pentru întreaga activitate, Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să le ţină viu acest zel edificator pentru promovarea muzicii corale de cea mai înaltă calitate, să le dăruiască sănătate, putere de muncă şi alese împliniri duhovniceşti.

Arhidiacon Liviu Stanciu

Secretar eparhial
Share