Biserica îl pomeneşte pe Sfântul Ioan din Kronstandt

20 Decembrie 2014
Sfântul Ioan a trăit în veacul al XIX-lea şi a adormit în Domnul pe 20 decembrie 1908. A fost o personalitate rară şi cu totul harismatică a Bisericii Ortodoxe din Rusia, mare predicator, iubitor al sfintei liturghii şi iubitor al săracilor.

El a dovedit că atunci când credinţa este unită cu voinţa şi cu dragostea pentru Dumnezeu şi pentru aproapele, se săvârşesc într-adevăr mari minuni. Dacă am căuta un exemplu de preot în vremurile contemporane care să adune în persoana sa toate calităţile păstorului, nu am găsi un exemplu mai potrivit decât Sfântul Ioan din Kronstadt.

Trăia în Hristos şi cu Hristos prin slujirea dumnezeieştii Liturghii. Din ea îşi trăgea puterea de a continua marea sa lucrare pastorală. Jumătate de veac, din 1885 şi până în 1908, a slujit aproape zilnic liturghia şi n-a încetat până în ultima clipă să sfătuiască, să mângâie şi să călăuzească. Multe au fost inimile care lângă el au înviat trupeşte şi sufleteşte. Poporul a găsit în el un părinte plin de dragoste, au recunoscut în el pe adevăratul îndrumător, pe păstorul cel bun şi pe următorul lui Hristos.

Sfântul Ioan din Kronstadt a fost preot căsătorit şi este unul dintre sfinţii Bisericii noastre care a marcat decisiv viaţa spirituală din secolul trecut. A fost canonizat de Biserica ortodoxă Rusă în anul 1990.
Share