Slujire Arhierească la Târgu Mureş

20 Decembrie 2014
Mâine, 21 decembrie, când facem pomenirea Sfintei Muceniţe Iuliana de Nicomidia şi a Sfântului Mucenic Temistocle, Biserica Ortodoxă se află în Duminica dinaintea naşterii Domnului. Pericopa evanghelică rânduită să se citească la Sfânta Liturghie din capitolul 1 de la Matei versetele 1-25, ne prezintă Genealogia Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această Duminică din perioada Octoihului şi ultima din postul Naşterii Domnului în mijlocul credincioşilor din municipiul Târgu Mureş. Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură în biserica parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” aflată sub păstorirea părintelui Olimpiu Zăhan, protopop de Târgu Mureş.

Despre biserica acestei parohii ne-a vorbit părintele paroh:

Cea mai veche biserică ortodoxă din Tg. Mureş, este biserica de lemn, monument istoric cu hramul Sf. Arhanghel Mihail. Biserica a fost construită între anii 1793-1794, prin sprijinul acordat de comerciantul Hagi Constantin Stoian, care a cumpărat terenul şi a făcut demersurile necesare pentru construcţia lăcaşului de cult şi a suportat din fonduri proprii costul lucrărilor. Conform unei inscripţii de pe peretele interior al absidei altarului, decorarea bisericii cu pictură a avut loc în anul 1814 de către pictorii Popa Nicolae şi Vasile Bon, care aparţineau Şcolii de pictură de la Feisa judeţul Alba. Stilul lor îmbină elementele arhitecturii bizantzine cu o interpretare proprie în maniera şcolii locale româneşti.

Duminică 21 decembrie Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, ne va onora cu prezenţa la Sfânta Liturghie în parohia noastră. La ora 9:30 Înaltpreasfinţia Sa va fi întâmpinat de un sobor de preoţi apoi va săvârşii Sfânta Liturghie Arhierească urmată de un Cuvânt de învăţătură.

Răspunsurile la strană vor fi date de către Grupul de muzică psaltică Anastasios.
Share