Slujire Arhierească la Târgu Mureş

28 Decembrie 2014
Astăzi 28 decembrie, când sunt pomeniţi cei 20.000 de mucenici din Nicomidia şi Sf. Sfinţit Mucenic Glicherie preotul, Biserica Ortodoxă se află în duminica după Naşterea Domnului. Pericopa evanghelică rânduită să se cintească în această zi la Sfânta Liturghie este de la Evanghelistul Matei, capitolul 2 versetele de la 13 la 23 şi prezintă fuga în Egipt.

În această duminică Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu va fi prezent la Catedrala Învierii Domnului din Târgu Mureş, unde va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură.

Mai multe detalii despre vizita arhierească de la Târgu Mureş, ne oferă Pr. Paroh Vasile Citirigă:

Catedrala Învierea Domnului din Tg. Mureş, situată la intersecţia Bvd. 1 Decembrie 1918 cu Bvd. Pandurilor, a fost construită după evenimentele din Decembrie 1989. Concret lucrările au demarat doar în 1993, iar la un an în decembrie 1994 am săvârşit prima slujbă în subsolul lăcaşului de cult. Prima slujbă în spaţiul de la parterul bisericii am sîvârşit-o la Praznicul Naşterii Domnului din anul 2004.

Biserica are lungimea de 40 metri, lăţimea de 24 metri şi înălţimea de 40 metri, structura catedralei este din beton şi fier, inclusiv cele cinci cupole. Are formă de cruce greacă înscrisă şi la proiectarea ei, arhitectul Voicu Vintilă Florea a folosit ca matrice Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş, fosta biserică mitropolitană din Târgovişte precum şi Biserica din Snagov. Fondurile necesare construirii au fost donate de credincioşii din Cartierul Tudor Vladimirescu unde este situată biserica şi de diverse societăţi comerciale, dar mai mult de jumătate din aceste fonduri au fost atrase cu osteneala poetului Adrian Păunescu. Spaţiul actual de la parter a fost inaugurat în 2004 la Praznicul Naşterii Domnului, acum 10 ani, ca urmare pentru noi, vizita pe care ne-o face Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu şi slujba arhierească din ziua a patra a Craciunului, duminică 28 decembrie anul curent, are o semnificaţie aparte, fiindcă aduce sporul necesar de festivitate la aniversarea celor 10 ani de când ne bucurăm de acest spaţiu sacru.

Naşterea Domnului este o sărbătoare a a darurilor pe care le face Dumnezeu oamenilor şi oamenii şi le fac reciproc, urmând exemplul lui Dumnezeu Tatăl, care a făcut lumii cel mai mare dar trimiţându-i acesteia pe Fiul Său. Arhiereu veşnic, Hristos a investit şi dintre oamenii muritori arhierei, pentru ca darul Tatălui să se împărtăşească lumii până la sfârşitul veacurilor. Astfel vizita Întâistătătorului nostru, se înscrie perfect în semnificaţia Naşterii Domnului şi accentuează experierea ei ca dar, prin lucrarea reprezentantului văzut al Arhiereului veşnic, Hristos.Acum 10 ani am primit în dar de la Dumnezeu locaşul de rugăciune, iar acum de Crăciun darul acesta trăieşte plinătatea vieţii liturgice prin liturghia arhierească.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste împliniri şi Înaltpreasfinţitului Irineu pentru osteneala de a ne onora cu prezenţa. Vă aşteptăm cu drag Înaltpresfinţite şi vă poftimn la aniversarea lăcaşului dumneavoastră, iubiţi credincioşi.
Share