Astăzi este Odovania praznicului Botezului Domnului

14 Ianuarie 2015
Astăzi, 14 ianuarie se încheie prăznuirea liturgică a Botezului Domnului. La fel ca şi celelalte sărbători mari şi Praznicul Botezului Domnului are o perioadă de înainte-prăznuire şi una de după-prăznuire. Concret, în slujbele noastre de la biserică din data de 2 ianuarie au început rugăciunile şi cântările închinate acestei sărbători şi ele se vor încheia astăzi, zi numită odovania praznicului. În această zi se reia practic întreaga rânduială liturgică din chiar ziua praznicului Botezului Domnului. În total au fost 13 zile de pomenire liturgică a acestei mari sărbători, cu care se încheie practic ciclul liturgic al Naşterii, Tăierii Împrejur şi Botezului Domnului.

Următorul praznic Împărătesc va fi la 2 februarie când pomenim Întâmpinarea Domnului, sărbătoare care îşi va începe prăznuirea liturgică la 1 februarie şi se va încheia la 9 februarie.

Vă reamintim faptul că din punct de vedere al perioadelor liturgice acum ne aflăm în perioada Octoihului, iar din 9 februarie (Duminica Vameşului şi Fariseului) vom intra în perioada Triodului – un răstimp de 10 săptămâni, care cuprinde şi Postul cel Mare. Până atunci însă nu trebuie să ne luăm vacanţă duhovnicească, ci trebuie să rămânem în trezvie, participând la slujbele Bisericii, spovedindu-ne regulat şi împărtăşindu-ne cât mai des cu Sfintele Taine.
Share