Un nou mitropolit în Biserica Ortodoxă Finlandeză

14 Ianuarie 2015
Biserica Ortodoxă Finlandeză are un nou episcop. Pe 11 ianuarie, în Duminica după Botezul Domnului, la Catedrala „Sfânta Treime“ din Oulu, a fost hirotonit întru arhiereu şi întronizat Înaltpreasfinţitul Părinte Elia (Ilie) Wallgrén, Mitropolit de Oulu.

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Elia Wallgrén s-a născut în anul 1961, primind la botez numele Matti. A absolvit liceul în anul 1981, apoi a studiat fonetică şi limbile suedeză şi cehă la Universitatea din Stockholm. Din 1983, a urmat cursurile Institutului pentru Educaţie din capitala suedeză, pentru a deveni învăţător. După absolvire, a lucrat timp de 10 ani la Helsinki ca profesor de limba suedeză şi ca profesor de religie timp de doi ani.

Matti Wallgrén a devenit membru al Bisericii Ortodoxe în anul 1994 la Helsinki. A studiat teologia ortodoxă între 2001 şi 2003, la Institutul „Sf. Vladimir“ din New York. A fost hirotonit diacon celibatar pe 29 mai 2003. Pe 26 noiembrie 2014, Adunarea Generală Bisericească a Bisericii Ortodoxe Finlandeze l-a ales Episcop al Eparhiei de Oulu. A fost tuns în monahism la Mănăstirea Noul Valaam (Uusi Valamo) pe 16 noiembrie 2014, primind numele Elia (Ilie). A doua zi, pe 17 noiembrie, ieromonahul Elia a fost hirotesit arhimandrit.

ZIARUL LUMINA [http://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/un-nou-mitropolit-biserica-ortodoxa-finlandeza]
Share