Conferinţa cu tema „Eminescu necunoscut” la Alba Iulia

14 Ianuarie 2015
În acest an cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie, la 165 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu vor fi organizate mai multe manifestări. În anul 2010, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu avea să devină oficial Ziua Culturii Naţionale.

La Alba Iulia, joi, 15 ianuarie 2015, va avea loc de la ora 17.00 susţinerea unei conferinţe. Prelegerea publică cu tema „Eminescu necunoscut” va fi prezentată în Aula Magna A9 din incinta Universităţii „01 decembrie 1918” şi va fi susţinută de Părintele prof. George Remete, titularul catedrei de Teologie Dogmatică a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul instituţiei academice bălgrădene.

Discursul de omagiere a „poetului nepereche” cel care reprezintă „omul deplin al culturii romaneşti” aşa cum îl numea filosoful Constantin Noica, se doreşte a fi după cum spune autorul conferinţei: „o reevaluare a lui Mihai Eminescu în contextul tendinţei post-moderniste actuale şi a negării desemnării lui ca poet naţional, a negării sintagmei de poet naţional. Sau altfel spus e vorba de confruntarea sau înfruntarea tradiţiei. O judecare sau o judecată a poeziei în perspectiva actuală şi eternă.”

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Hegel.
Share