Sfinţii Cuvioşi Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul

19 Ianuarie 2015
Sfântul Cuvios Macarie cel Mare s-a născut în Egipt la anul 300, din părinţi creştini. După ce i-au murit soţia şi părinţii, a împărţit averea săracilor şi a devenit ucenicul unui monah bătrân, venit din pustie la biserica din sat pentru Sfânta Împărtăşanie. Şi-a făcut chilie în pustie, devenind monah, petrecând în rugăciune, în înfrânare şi în lucrul mâinilor. Dar venind cei din sat şi făcându-l preot fără voia sa, Macarie a început o viaţă şi mai aspră, venea numai la slujbă în sat.

Pentru că îl căutau mulţi în pustie, simţindu-şi sufletul în primejdie, şi-a săpat o peşteră. Însă a fost acuzat pe nedrept de necinstirea unei fecioare, fiind bătut de tot satul. După ce s-a descoperit adevăratul tată, aflând că vin cei din sat să-l laude, a fugit în pustia Schitului, devenind ucenicul Sfântului Antonie cel Mare. La vârsta de 40 de ani a primit darul tămăduirii şi prorociei.

A înviat chiar şi morţi. Pentru oamenii care veneau la el, a construit o casă de oaspeţi în pustie. Sfântul Macarie Egipteanul ne-a lăsat şi o carte cu 50 de cuvântări duhovniceşti. La 90 de ani, a trecut cu pace la Domnul.

Sursa: ziarullumina.ro [http://www.ziarullumina.ro/calendarul-zilei/sfintii-cuviosi-macarie-cel-mare-si-macarie-alexandrinul-sfantul-ierarh-marcu]
Share