Slujire Arhierească în cartierul Partoş din Alba Iulia

31 Ianuarie 2015
Mâine, 01 februarie, în ziua de Înainte-prăznuire a Întâmpinării Domnului şi avem pomenirea Sfântului Mucenic Trifon, Biserica Ortodoxă se va afla în cea de a 33-a duminică după Rusalii numită şi „a Vameşului şi a Fariseului”. La Sfânta Liturghie se va citi pericopa evanghelică din capitolul 18 al Evangheliei după Luca, versetele 10-14, în care ne este relatată Pilda Vameşului şi a Fariseului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această primă Duminică din perioada Triodului, în mijlocul credincioşilor din cartierul Partoş al Municipiului Alba Iulia. Arhipăstorul nostru va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură la biserica ce are hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, unde slujeşte părintele paroh Teodor Nicoară.

Despre biserică şi despre prezenţa Ierarhului nostru în mijlocul acestei comunităţi ne-a vorbit părintele paroh:

Duminică, 1 februarie, în ajunul sărbătorii Întâmpinării Domnului, avem bucuria de a-l întâmpina pe ierarhul nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, care va sluji în biserica noastră Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Parohia Partoş din Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1924, cu binecuvântarea episcopului Nicolae Ivan al Clujului. Prin evlavia şi strădania credincioşilor, între anii 1933 şi 1934 a fost ridicată actuala biserică, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae. Construcţia a fost realizată în stil bizantin, tip catedrală, având o cupolă centrală înaltă de 17 metri. Biserica a fost sfinţită pe 6 decembrie 1934 de către episcopul armatei, Ioan Stroia, delegat al episcopului Nicolae Ivan al Clujului.

De-a lungul timpului, aici au slujit mai mulţi preoţi cu o aleasă vocaţie şi dăruire. Primul preot, Lucian Muntean, a slujit între anii 1924 şi 1933. Următorul preot, Nicolae Puia, cel care a finalizat construcţia bisericii şi a casei parohiale, a desfăşurat totodată şi o bogată activitate misionară. Alţi preoţi slujitori au fost Pantelimon Birău, Sextil Dascălu şi Radu Petric. Cea mai îndelungată păstorire a fost cea a părintelui Radu Petric, care a slujit aici vreme de 40 de ani. În vremea sfinţiei sale, biserica a fost renovată în exterior, acoperită cu tablă, iar în interior a fost împodobită cu o frumoasă pictură în tehnica fresco, executată de pictorul Vasile Niţulescu din Braşov. În 1984, biserica a fost sfinţită de Preasfinţitul Emilian Birdaş, episcopul Alba Iuliei. În ultimii ani biserica s-a înfrumuseţat cu mobilier din stejar şi o cruce pictată în Sfântul Altar şi două icoane, una închinată Maicii Domnului şi alta Sfântului Ierarh Nicolae, pictate în stil bizantin de părintele diacon Nicolae Bălan.

Dragostea credincioşilor faţă de Dumnezeu şi Biserica Sa se poate vedea în jertfelnicia câtorva generaţii de oameni. Ceea ce i-a unit a fost în primul rând participarea la Sfânta Liturghie. Apoi, prin jertfa lor i-au dăruit lui Dumnezeu şi neamului lor o biserică impunătoare, pe care au împodobit-o şi au îngrijit-o cu multă evlavie. Biserica aceasta este un dar al întregii comunităţi, adus lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Ierarh Nicolae, cel mult iubitor de fapte bune.

Prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu în mijlocul nostru este un semn că Dumnezeu ne poartă de grijă, revărsând asupra noastră din darurile Sale cele bogate.

Slujba Utreniei va începe la ora 8:00 Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu va sosi la ora 9:30 şi va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoţi. Îi aşteptăm cu drag pe toţi cei care doresc să ia parte la acest moment de bucurie duhovnicească.
Share