Sfântul Sinod întrunit în şedinţă la Patriarhie

5 Februarie 2015
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit joia aceasta, în ședință de lucru la Reședința Patriarhală. Lucrările au fost precedate de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, oficiate în Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În deschiderea ședinței, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat importanța întrunirii celui mai înalt for din Biserica Ortodoxă Română: „Ședința Sfântului Sinod de astăzi este foarte importantă, deoarece în timpul ei se va alege noul Episcop al Covasnei și Harghitei, se va aproba Regulamentul autorităților canonice bisericești și al instanțelor de judecată și vor fi aduse în discuție și spre aprobare noi forme de promovare a importanței orei de religie în școlile publice, precum și unele hotărâri privind dezvoltarea activităților social filantropice. Toate acestea împreună reprezintă o necesitate urgentă pentru Biserica noastră. Deci, avem speranţa că vom aduce lumină, încurajare şi speranţă pentru viaţa Bisericii prin hotărârile de astăzi şi de mâine ale Sfântului Sinod”.

A urmat alegerea noului chiriarh al Episcopiei Covasnei și Harghitei, dintre cei doi candidați propuși de sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ardealului: Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În urma votului secret, a fost ales Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul, cu 38 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.

„Este o zonă unică în felul ei în România, deoarece este zona în care românii sunt minoritari. Înaltpreasfinţitul Ioan Sălăjan timp de 20 de ani cât a fost acolo a lucrat cu timp şi fără timp, cu multă jertfelnicie şi înţelepciune. Trebuie continuată lucrarea aceasta care nu doar a fost începută, ci şi afirmată pe toate planurile, atât din punct de vedere liturgic, prin mulţimea locaşurilor de cult construite, dar şi din punct de vedere gospodăresc. Ea este o eparhie mică, în sensul că are puţini credincioşi, puţine parohii în raport cu alte eparhii, dar este dinamică, bine organizată şi cu o bază materială suficientă pentru a continua lucrarea. De aceea, este necesar să continuăm ce am primit ca moştenire spirituală şi materială, dar şi ca zel sau dragoste de patrie şi popor. Este vorba de un patriotism duhovnicesc, luminat care nu înseamnă învrăjbire între etnii şi confesiuni, ci multă înţelepciune de a păstra echilibrul necesar în situaţii foarte delicate uneori. Este bine ca eparhiile vecine să ajute în continuare atunci când sunt solicitate şi chiar din proprie iniţiativă. Anual, această eparhie este ajutată din fondul central misionar, dar nevoile sunt foarte mari, mai ales în ceea ce priveşte susţinerea identităţii şi demnităţii româneşti. Deci, este nevoie ca întreg Sfântul Sinod să aibă o atenţie părintească deosebită pentru zonă, deoarece nu este aşa simplu cum pare la prima vedere. Este vorba de un curaj necesar bazat pe credinţă, înţelepciune şi multă rugăciune”, a declarat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Preasfințitului Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcopul ales al Covasnei și Harghitei, este fiu al eparhiei pe care o va păstori. De-a lungul timpului a fost stareț al Mănăstirii Făgețel, din județul Harghita, dar și exarh al mănăstirilor din această parte a țării.

„Timp de aproape 15 ani, cât am stat lângă Înaltpreasfinţitul Mitropolit Ioan al Banatului, am reuşit să cunosc râvna şi zelul misionar al omului munţilor, cum a fost numit până mai alaltăieri. Am reuşit să cunosc bunii creştini din cele două judeţe care compun Episcopia Covasnei şi Harghitei, pe păstorii lor, necazurile şi bucuriile lor. Am rămas profund impresionat întotdeauna când am stat cu românii ortodocşi din această episcopie, de zelul lor misionar şi de purtarea crucii cu bucurie în Hristos Domnul. În aceste momente de emoţie duhovnicească ţin să mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru toate darurile care s-au revărsat asupra mea în aceşti 25 de ani de vieţuire monahală în tărâmul Ortodoxiei româneşti unde românii sunt minoritari la ei acasă. Vă mulţumesc Preafericirea Voastră pentru dragostea cu care m-aţi primit ca ierarh, membru al Sfântului Sinod şi sfaturile pe care mi le-aţi dat în aceşti ani. În mod deosebit vă mulţumesc pentru dragostea cu care vă aplecaţi asupra creştinilor ortodocşi din Episcopia Covasnei şi Harghitei şi pentru ajutorul destul de substanţial pe care îl acordaţi acestei eparhii”, a mărturisit Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop ales al Covasnei și Harghitei.

Întronizarea noului ierarh titular al Eparhiei Covasnei şi Harghitei va avea loc duminică, 15 februarie 2015, în Catedrala episcopală din Miercurea Ciuc.

Sursa: basilica.ro [http://http://basilica.ro/sfantul-sinod-intrunit-in-sedinta-la-patriarhie-104032.html]
Share