Comemorarea ctitorului bisericii din Bucerdea Vinoasă

17 Februarie 2015
Duminică, 15 februarie 2015, în Parohia Ortodoxă Bucerdea Vinoasă, la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”, sub genericul Să ne cinstim ctitorii Bisericii, s-a desfăşurat slujba de pomenire a vrednicului ctitor, avocat Dr. IOAN POP. Acest eveniment a avut loc în contextul aniversării a nouă decenii de la construirea şi târnosirea acestui locaş de cult.

Ioan C. Pop s-a născut în localitatea Bucerdea Vinoasă, jud. Alba, la data de 1 februarie 1880. Şcoala primară a început-o în localitatea natală şi a continuat-o la Colegiul maghiar romano-catolic „Gróf Majláth Gustáv Károly” din Alba Iulia. Studiile liceale le-a urmat la Colegiul maghiar reformat „Bethlen Gábor” din Aiud între anii 1892-1897, iar cele universitare le-a urmat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Ferenc József” din Cluj, între anii 1897-1901, devenind licenţiat în ştiinţe juridice în toamna anului 1901. Continuă la aceeaşi Universitate studiile doctorale, iar în 1904 obţine titlul de „doctor” în ştiinţe juridice şi filosofie.

Practica de avocat stagiar a făcut-o pe lângă avocatul Bontescu din Haţeg, după care desfăşoară activitatea de avocat în Alba Iulia, la cabinetul lui Camil Velican. A devenit avocat „deplin” cu diplomă (Tabla regească din Târgu Mureş), la 26 iunie 1903. Tot din 1903 s-a implicat activ în lupta naţională, fiind urmărit de autorităţile dualiste şi arestat în repetate rânduri. Împreună cu tinerii intelectuali din Partidul Naţional Român, continuă eforturile pentru acceptarea candidaţilor români ca deputaţi în Parlamentul de la Budapesta. Urmare acestor eforturi, Alexandru Vaida Voevod şi Iuliu Maniu au devenit deputaţi. În anul 1910 se stabileşte în Alba Iulia, desfăşoară activitatea de avocat, iar pe linie politică devine animatorul vieţii româneşti şi a Partidului Naţional în zonă. După întoarcerea din primul război mondial, la 14 noiembrie 1918 a fost ales membru în Partidul Naţional Român din Alba Iulia, şi în această calitate a contribuit substanţial la pregătirea şi organizarea Marii Uniri Naţionale de la 1 Decembrie 1918. La 2 Decembrie 1918 a fost ales membru al Marelui Sfat Naţional şi deputat bisericesc sinodal al Mitropoliei Ortodoxe din Ardeal.

La 11 ianuarie 1919 a fost numit primul prefect al judeţului Alba. A îndeplinit şi alte funcţii: director al Băncii Agrare din Cluj, director general al Întreprinderilor Forestiere Cluj, deputat al judeţului Alba, preşedinte al Partidului Naţional Român din judeţul Alba, iar în 1926, 30 noiembrie, preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc din judeţul Alba.

Datorită demersurilor sale, în calitate de prefect, în luna mai 1929, Alba Iulia a devenit reşedinţă de judeţ, transferându-se Prefectura de la Aiud la Alba Iulia. A ocupat şi funcţia de ministru-secretar de stat în Ministerul de Interne (1929-1933). A fost căsătorit cu Amalia, născută Papp şi a avut doi fii: dr. Dorin Pop şi dr. Paul Pop.

A înregistrat momente extrem de grele începând cu anul 1945. În mai multe rânduri a fost arestat şi internat în penitenciarul de la Aiud. În noaptea de 5/6 mai 1950 a fost din nou arestat şi închis la Penitenciarul din Sighet încadrat conform decizii nr. 334/1951. Cu toate că a murit în Penitenciarul din Sighet (la sfârşitul lunii februarie 1953) condamnarea i-a fost majorată cu 60 luni conform deciziei M.A.I. nr. 559/6 august 1953.

Din păcate nu se va şti niciodată unde a fost înmormântat trupul vrednicului creştin din Bucerdea Vinoasă, Dr. IOAN C. POP.

Pr. Prof. dr. Nicolae Bolea - Insp. şcolar – religie Judeţul Alba

Marius-Virgil Bolea - Pr. paroh Bucerdea Vinoasă
Share