Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei se pronunţă pentru susţinerea orei de religie în şcoli

20 Februarie 2015
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a participat astăzi, 20 februarie, la Inspectoratul Şcolar Alba la o întâlnire cu reprezentanţii instituţiei şi directorii şcolilor din judeţul Alba. Întâlnirea a avut loc în contextul actualelor dezbateri privind locul şi rolul disciplinei religie în şcolile din România.

Ierarhul nostru le-a adresat celor prezenţi un cuvânt în care a subliniat importanţa orelor de religie şi legalitatea păstrării ei în trunchiul comun al disciplinelor şcolare.

În acelaşi context, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, a adresat un mesaj preoţilor şi părinţilor elevilor din eparhia noastră.

În mesajul său, întâistătătorul nostru consideră că „din punct de vedere social, într-o lume pe cale să piardă simţul sacrului şi al comuniunii spirituale, educaţia religioasă propune asumarea propriei identităţi creştine şi reafirmarea valorilor familiei”.

Vă prezentăm scrisoarea adresată de Arhipăstorul nostru:

Preacucernice Părinte paroh,

Dragi părinţi,

În contextul dezbaterilor actuale legate de locul și rolul disciplinei Religie în sistemul de învățământ românesc, precum și a celor legate de impactul deciziei Curții Constituționale a României din data de 12 noiembrie 2014, constatăm, cu regret, că provocările la adresa orei de Religie se înmulțesc. Nu de puține ori, ele au la bază persoane sau inițiative care urmăresc descurajarea participării elevilor la această disciplină, contrar tradiției societății românești și a prevederilor legale în vigoare.

Experiența de zi cu zi, precum și profilul societății românești contemporane ne încurajează să credem că nu este posibilă o formare a personalităţii elevilor fără cunoașterea valorilor creştine, care îi conduc pe oameni spre respectarea conştientă a valorilor morale și culturale autentice. Din punct de vedere social, într-o lume pe cale să piardă simţul sacrului şi al comuniunii spirituale, educaţia religioasă propune asumarea propriei identităţi creștine și reafirmarea valorilor familiei. În plus, ea reprezintă temelia unei educații în spiritul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a demnităţii şi a toleranţei, pentru cultivarea sensibilităţii faţă de aproapele nostru şi a respectului faţă de natură şi mediul înconjurător.

Ora de religie este o cale de aprofundare a Cuvântului lui Dumnezeu și, astfel, un factor de echilibru faţă de asaltul nonvalorilor din societatea noastră. Înmulțirea cazurilor de sinucidere la elevi, promovarea tot mai agresivă a violenţei şi a imoralităţii prin mass-media, accelerarea maturizării tinerilor, în special ca urmare a vizionării de programe TV care nu se potrivesc vârstei acestora, și efectele complexe ale unei sexualităţi precoce sunt aspecte ce necesită o educaţie religioasă. Numai aceasta poate oferi o înţelegere superioară a vieţii şi a valorii acesteia, precum şi un suport puternic pentru rezolvarea propriilor probleme.

Este nevoie să reafirmăm împreună interesul pentru ora de Religie, ce reprezintă un prilej binecuvântat pentru sistemul de învățământ românesc, în vederea atingerii scopului de dezvoltare armonioasă a personalității umane a copiilor noștri. Religia este disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Potrivit legislaţiei în vigoare, materia Religie este prezentă în continuare printre celelalte discipline din schema orară, perspectivă similară asumată în multe țări din Uniunea Europeană. Foarte important este faptul că în tot acest timp Patriarhia Română e preocupată de actualizarea programelor școlare și de diversificarea metodelor de transmitere a conținuturilor și a activităților de învățare.

În condițiile în care disciplina Religie propune valori spirituale şi morale ce stau la baza credinței străbune și a culturii naţionale, vă încurajăm să susțineți statutul actual al orei de Religie în școlile în care învață copiii dumneavoastră și să depuneți cerere prin care să îi înscrieți la ora de Religie. Acest angajament de mare valoare spirituală şi culturală, al cărui beneficiar este tânăra generație, dar și societatea în ansamblu, îi onorează pe creștinii români în cel mai înalt grad. Mai mult decât atât, un astfel de angajament reprezintă un deziderat a mii și mii de părinți din țara noastră, care doresc să le ofere copiilor lor atât o educaţie solidă pentru ziua de mâine, cât și bucuria de a privi mereu, cu speranță, spre Cer.

† IRINEU

Arhiepiscop al Alba Iuliei

Mesajul ierarhului nostru va fi citit duminică, în toate parohiile Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, de către preoţii parohi.
Share