Centrul de pregătire pentru patrimoniu împlineşte 8 ani

25 Februarie 2015
Se împlinesc 8 ani de la înfiinţarea Centrului de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ al Patriarhiei Române, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din luna februarie 2007.

S-au pus, atunci, bazele unui amplu proiect care urmărea - sistematic şi ştiinţific - formarea de profesionişti din rândul personalului clerical pentru ocrotirea şi mai buna punere în valoare a importantului patrimoniu cultural deţinut de către Biserica Ortodoxă Română, ştiut fiind faptul că patrimoniul religios reprezintă mai bine de 60% din bunurile de patrimoniu ale ţării şi că mare parte dintre acestea se află în evidenţele Bisericii Ortodoxe Române.

Proiectul a vizat două etape de formare profesională, şi anume: 1) formarea unei „infrastructuri“ profesionale, constituită din absolvenţii celor trei programe de pregătire (muzeografi, conservatori, gestionari-custozi, inclusiv programul scurt „Inventarierea patrimoniului cultural“), cu scopul însuşirii şi aplicării în practică a prevederilor legislaţiei de patrimoniu referitoare la evidenţa, conservarea şi introducerea în circuitul public a valorilor de patrimoniu deţinute de către Biserica Ortodoxă Română şi 2) realizarea de proiecte pentru organizarea, modernizarea sau reorganizarea tematică a colecţiilor şi a muzeelor de artă bisericească în aşa fel încât aceste importante valori ale patrimoniului cultural naţional să fie mai bine cunoscute atât de către vizitatorii români, cât şi (mai ales) de către cei străini. „Desprăfuirea colecţiilor“ devine, astfel, o prioritate.

Este necesar să se înţeleagă faptul că muzeele nu sunt doar nişte „depozite de obiecte vechi“, că muzeologia este o ştiinţă şi, ca orice ştiinţă, ea exclude amatorismul fiindcă se bazează pe studii, cercetare, demonstraţii logice şi finalităţi pertinente. Este de dorit ca, odată cu anul 2015, să se elaboreze, în toate eparhiile, astfel de proiecte care să demonstreze ce a însemnat Biserica pentru trecutul societăţii româneşti. Cui serveşte un patrimoniu „mut“, ţinut încuiat în depozite?

Ziarul Lumina [http://www.ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/centrul-de-pregatire-pentru-patrimoniu-implineste-8-ani]
Share