Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron sau sâmbăta colivelor

28 Februarie 2015
Astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea morţilor. Această zi poartă numele de Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron sau sâmbăta colivelor. Începând cu această sâmbătă începe şirul de pomeniri ale morţilor, care se vor face în fiecare sâmbătă din Postul Mare până în sâmbăta Floriilor.

Coliva, element nelipsit de la slujba parastasului şi a înmormântării, este expresia materială a credinţei noastre în nemurire şi înviere, fiind făcută din boabe de grâu, pe care Domnul însuşi le-a înfăţişat ca simboluri ale învierii trupurilor.

În sâmbăta de la sfârşitul primei săptămâni a Postului Mare se face pomenirea minunii Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, care a izbăvit pe creştinii ce posteau, de la spurcarea cu jertfe idoleşti, pusă la cale de împăratul Iulian Apostatul (361-363). Cunoscut ca mare făcător de minuni, Sfântul Teodor Tiron a trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. Minunea este totodată şi un fel de încheiere a săptămânii de nevoinţă, arătându-ne că prin post şi rugăciune se zădărnicesc toate uneltirile vrăjmaşilor celor văzuţi şi nevăzuţi căci cu noi este Dumnezeu şi nimeni nu poate sta împotriva noastră.
Share