Slujiri liturgice ale Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei

13 Martie 2015
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va sluji astăzi,13 martie 2015, în vinerea săptămânii a treia din Postul Mare, la Alba Iulia. Arhipăstorul nostru va oficia de la ora 16.00 Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite în Catedrala Reîntregirii.

Duminică, 15 martie, când facem pomenirea Sfinţilor Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a treia din Postul Sfintelor Paşti, închinată Sfintei Cruci.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această duminică din perioada Triodului, în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Aiud.

Ierarhul nostru va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură cu ocazia prăznuirii hramului acestei vetre monahale, ridicată pe „Râpa Robilor”, renumitul cimitir anonim al martirilor care au fost omorâţi în închisoarea Aiud, în vremea comuniştilor.

Istoric Manastirea „Sfânta Cruce” Aiud

„La Aiud, loc de întemniţare şi exterminare, comuniştii au îngropat o bună parte din elite rezistenţei româneşti împotriva comunismului.

Cimitirul poartă numele „Râpa Robilor” sau „Dealul robilor”. Îngropările se făceau numai noaptea pe întuneric, fără nici o lumină şi nici unuia nu i se punea o cruce la cap.

La Aiud, cu bani puţini, cu simţământul datoriei faţă de martiri şi cu nădejdea că va putea fi terminat cu ajutorul oamenilor (s.n.), a început în 1992 acest monument înalt de 18 m, lat de 6 m şi lung de 27 m.

Aici, unde morţii sunt neidentificaţi, de multe ori în gropi comune, numai crucile acestui monument le vor veghea somnul.” (din pliantul „Calvarul Aiudului”, alcătuit de Anghel Marcu şi Nicolae Goga).

Iniţiat de inginerul Gheorghe Brahonschi, monumentul a fost proiectat de arhitectul Anghel Marcu (1921-1998, fost deţinut politic), avându-i colaboratori pe arhitecţii Nicolae Goga (1914-1995, fost deţinut politic) şi Liliana Chiaburu.

Lucrările au început la data de 28 octombrie 1992 şi s-au terminat la 14 septembrie 1999, iar în anul 2000 IPS Bartolomeu (trecut şi el prin temniţa Aiudului) a sfinţit Sfânta Masă din interiorul monumentului.
Share