Întrunirea Societății Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia de Alba Iulia

21 Martie 2015
Astăzi, 21 martie, la Alba Iulia va avea loc o întâlnire de suflet a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, cu membrele Societății Femeilor Ortodoxe din Alba Iulia. Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa va susține conferința cu tema „În Țara Sfântă, pe urmele pământești ale femeilor pilduitoare din Noul Testament”, prilej cu care va prezenta, pentru doamnele prezente, chipuri feminine contemporane cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu valoare de model pentru femeile angajate azi în păstrarea credinţei strămoşeşti, a demnităţii vieţii şi în misiunea contemporană.

Iniţial, Societatea a primit numele de Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române şi a fost întemeiată în luna mai a anului 1910 de către un grup de distinse doamne din Bucureşti, conduse de principesa Alexandrina Cantacuzino.

Obiectivul principal îl reprezenta apărarea credinței ortodoxe și a bisericii strămoșești. Porţile Societăţii au fost deschise în permanenţă pentru toate femeile ortodoxe din România, indiferent de clasa socială din care făceau parte. Fie ele burgheze sau din pătura de mijloc, soţii sau fiice de negustori şi profesori, femei din clasa muncitoare sau de la ţară, membrele Societății erau legate strâns de dragostea faţă de Dumnezeu şi de semeni.

După 35 de ani de activitate, Societatea a fost desfiinţată în anul 1945 de către regimul comunist. A fost reactivată însă imediat după revoluţia din decembrie ’89, când a apărut dorinţa de a se readuce la viaţă vechea Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Creştine din România. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist şi prin aprobarea Sfântului Sinod, Societatea şi-a redobândit personalitatea juridică în data de 5 martie 1991.

Reînfiinţarea a însemnat: „gruparea tuturor femeilor de credinţă ortodoxă din România, indiferent de naţionalitate şi convingeri politice, pentru întărirea activităţii misionare creştin-ortodoxe”.

În prezent Societatea activează în mai multe oraşe din ţară, Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei, înfiinţată la data de 10 decembrie 2014, fiind cea de-a optsprezecea filială.

Evenimentul de sâmbătă va începe la ora 10.00 și se va desfășura în Sala Sfântul Ierotei din incinta Complexului Catedralei Ortodoxe.
Share