Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, la Catedrala Reîntregirii

20 Martie 2015
Perioada Postului Sfintelor Paşti este una specială şi din punct de vedere liturgic. Este perioada în care se săvârşesc toate cele trei liturghii ale Bisericii Ortodoxe: a Sfântului Vasile cel Mare, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite şi Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, cea mai des oficiată în cultul ortodox.

Cea de-a treia Liturghie din cultul Bisericii Ortodoxe, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, se săvârşeşte numai în Postul Sfintelor Paşti.

După cum aflăm din Liturgica Specială a Părintelui prof. Ene Branişte, conform principiului pus de canonul 52 al sinodului Trulan, ea se poate săvârşi de regulă în orice zi din Păresimi, în care vrem, sau trebuie să facem Liturghie, cu excepţia zilelor aliturgice (luni şi marţi, din prima săptămână şi Vinerea Patimilor, când nu se face nici o liturghie) şi a zilelor când e rânduită una sau alta din celelalte două Liturghii (toate sâmbetele şi duminicile, Joia Săptămânii Patimilor şi Buna-Vestire). De obicei însă (în practică), ea se oficiază astăzi - chiar şi în mănăstiri - doar în zilele de miercuri şi vineri (cu excepţia Vinerii din Săptămâna Patimilor), iar în celelalte zile numai: luni şi marţi din Săptămâna Patimilor, în Joia Canonului celui mare (săptămâna a cincea) şi la unele sărbători bisericeşti cu polieleu dacă acestea cad într-una din zilele de rând ale săptămânii (de luni până vineri).

Autor al Liturghiei darurilor mai înainte sfinţite este considerat Sfântul Grigore Dialogul, care a trăit în a doua jumătate a secolului al VI-lea. Pentru oficierea acestei Liturghii în timpul Postului Mare s-a pronunţat şi Sinodul Quinisext, din anul 692, prin canonul 52.

Astăzi, 20 martie, în vinerea săptămânii a patra din Postul Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu va sluji în Catedrala Reîntregirii, de la ora 16.00, Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte Sfinţite.
Share