Slujire arhierească la Ohaba

20 Martie 2015
Duminică, 22 martie, când este sărbătorit Sfântul Sfinţit Mucenic Vasile, preotul Bisericii din Ancira şi Sfânta Drosida, fiica împăratului Traian, Biserica Ortodoxă se va afla în a patra duminică a Postului Mare. Această duminică din perioada Triodului este numită a Sfântului Ioan Scărarul.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în mijlocul credincioşilor din Ohaba, Protopopiatul Alba Iulia, unde va săvârşi Sfânta Liturghie în parohia “Sfântul Ierarh Nicolae” şi va rosti cuvântul de învăţătură. La finalul Sfintei Liturghii arhipăstorul nostru va oficia slujba parastasului pentru Preasfinţitul Ioan Mihălţan, la 7 ani de la trecerea la cele veşnice.

Despre istoricul parohiei şi despre prezenţa de ierarhului nostru la Ohaba ne-a vorbit Părintele paroh Vasile Mihălţan:

"Numele satului Ohaba provine după istoricul Silviu Dragomir din limba slavă nordică şi e încetăţenit în sudul Transilvaniei, Banatului şi Olteniei, numele de Ohaba a fost dat înainte de cucerirea acestei părţi din Transilvania de feudalii unguri. Documentar satul Ohaba este amintit prima dată în anul 1372, într-un act de către Ioan Voievodul Transilvaniei. Prima biserică din lemn atestată documentar în anul 1815, a fost construită în cimitirul satului şi a fost sfinţită de Episcopul Vasile Moga, preot fiind Andrei Cazan.

În anul 1908 este numit preot Părintele Eugen Imbăruş care împreună cu consiliul parohial în anul 1926 hotărăsc să construiască o biserică în mijlocul satului, biserica având hramul "Sfântul Ierarh Nicolae". Construcția din cărămidă începută în anul 1926 este terminată în anul 1927, când este sfinţită de Mitropolitul Nicolae Bălan de ziua Înălţării Sfintei Cruci, fiind prezent un sobor de preoţi şi oficialităţi ale vremii.

În anul 1947 după 39 de ani de slujire la altar Părintele Imbăruş Eugen se pensionează, urmând pentru o scurtă perioadă părintele Bogdan Trifan, care construieşte casa parohială.

În anul 1951 parohia rămasă vacantă, este preluată de Părintele Ioan Mihălţan, fiu al satului, viitor episcop al Oradiei. Părintele Ioan Mihălţan a desfăşurat o activitate pastorală şi duhovnicească atât în parohie cât şi la catedra de Îndrumări Misinare la Institutul Teologic Sibiu. Părintele Ioan pune bazele Expoziţiei etnografice în anul 1983 şi slujeşte la altarul parohiei timp de 39 de ani.

În anul 1988 în locul Părintelui Ioan Mihălţan care rămâne la catedră vine Părintele Vasile Mihălţan, şi el fiu al satului. În anul 1989 încep lucrările de renovare la iconostas, se pictează biserica în ulei de către pictorul Ioan Cazila din Sibiu. În anul 1990 a fost resfinţită de un sobor de ierarhi şi preoţi, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. În anul 2000 biserica a fost retencuită şi stropită în terasit, i-a fost refăcut acoperişul iar cu ocazia sărbătorilor satului s-a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor.

În data de 17 martie 2015 s-au împlinit 7 ani de când Preasfinţitul Ioan a trecut la cele veşnice. Ne bucurăm ca la Sfânta Liturghie arhierească ce se va săvârşi la Ohaba duminică, 22 martie 2015, iar mai apoi la slujba parastasului de la mormântul Preasfinţitului Ioan să îl avem în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, pe care îl aşteptăm cu mare drag.

Cu ocazia acestui eveniment am reuşit să reedităm cartea Preasfinţitului Ioan Mihălţan cu titlul "Experienţe pastorale", în care prezintă experienţele dânsului în parohie, ca profesor de teologie şi ca ierarh al Oradiei. Prima apariţie a cărţii a fost în 1995 la Oradea.

Vă aşteptăm pe toţi cu mare drag".
Share